سختی آب

آزمایش سختی آب

آزمایش سختی آب:

با انجام ازمایش سختی آب ما میتوانیم درجه سختی موقت و دایم اب را بدست اوریم .مقدار سختی آب، علاوه بر اینکه در آبهای صنعتی اهمیت وافر دارد، از نظر بهداشت عمومی نیز اهمیت خاصی دارد.

نمک‌های کلسیم و منیزیم موجب سختی آب شده و در هنگام شست‌وشو تولید صابون‌های نامحلول می‌کند که معمولاً از نوع کلسیم و منیزیم می‌باشند. صابون‌های نامحلول حاصل در پارچه رسوب کرده و زیر دست را خشن می‌کند و از سوی دیگر  به‌صورت نایکنواخت رسوب کرده و در نتیجه باعث نایکنواختی رنگرزی می‌شود. بعلاوه یون‌های کلسیم و منیزیم می‌توانند بعضی از رنگ‌ها را از محیط عمل خارج کرده و رسوب دهند.

سختی موقت آب

کربنات‌های کلسیم و منیزیم در آب نامحلول  می‌باشند ولی زمانی که دی‌اکسیدکربن در کنار آن‌ها قرار می‌گیرد آنها را به صورت بیکربنات‌های محلول در آب درمی‌آورد. حال اگر با جوشاندن، دی‌اکسید کربن را از آب خارج کنیم بیکربنات‌های محلول مجدداً به صورت کربنات نامحلول در آمده و رسوب می‌کنند و از آب خارج می‌شوند. به این دسته از مواد موجود در آب که با جوشاندن خارج می‌شوند سختی موقت گویند.

مابقی نمک‌های منیزیم و کلسیم باقی‌مانده در آب که با جوشاندن از بین نمی‌روند را سختی دائم گویند. این مواد کلرورها، سولفات‌ها و یا نیترات‌های کلسیم و منیزیم می‌باشد.

سنجش سختی آب                                                         

ازمایش سختی اب را به کمک محلول بافر محلول بازدارنده سدیم سولفید محلول 01.0 مولار EDTA، آب نمونه و تجهیزات آزمایشگاهی شروع می‌کنیم.

مقداری آب به همراه آب مقطر در داخل ارلن ریخته و محلول بازدارنده و معرف  ‌EDTA را نیز افزوده و تا ظهور رنگ آبی تیتر می‌کنیم. حجمی که برای تیتر کردن استفاده کردیم را یادداشت کرده و در رابطه‌ی زیر قرار می‌دهیم.

برای تعیین سختی کل اب می‌توان از رابطه زیر استفاده کرد:

VEDTA)(FEDTA)(100)(1000) / Vsample = Hardness  (1)

VSample :حجم آب نمونه

FEDTA: غلظت EDTA

با این ازمایش سختی کل اب اندازه‌گیری می‌شود.

سختی آب و میزان کلسیم 

مطابق آزمایش قبل مقداری آب نمونه را در ارلن تا حجم ٨٠ میلی‌لیتر  رقیق می‌کنیم. این بار ٥ میلی‌لیتر دی اتیل آمین اضافه می‌کنیم تا pH به ٥/١٢ برسد. سپس ١ میلی‌لیتر محلول بازدارنده سدیم سولفید و ٦ قطره معرف کالکن اضافه کرده و با محلول استاندارد EDTA تیتراسیون را آغاز کرده تا ظهور رنگ آبی تیتراسیون را ادامه می‌دهیم. این بار حجمEDTA  مصرفی برابر ٣/١٣ میلی‌لیتر بود. (V2=13.30)

می‌توان با استفاده از روابط ٢ و ٣ میزان کلسیم و منیزیم موجود در آب را محاسبه نمود.

    Ca (mg) = V2 (0.4008)           (2)

Mg (mg) = (V1-V2)(0.2432)           (3)

آب را می‌توان از لحاظ سختی مطابق جدول زیر به گروه‌های گوناگون تقسیم‌بندی کرد.

آب نرم Hardness =< 50
نسبتاً نرم 50 < Hardness <100
کمی سخت 100 < Hardness <150
نسبتاً سخت 150 < Hardness 250
سخت 250 < Hardness 350
بسیار سخت 350 < Hardness

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *