سختی آب چیست

  • 0
سختی آب

سختی آب چیست

سختی آب چیست

سختی آب امروزه از پارامتر های مهم در اندازه گیری میزان سلامت آب است که باید به همراه سایر پارامتر های همیشه سختی آب نیز اندازه گیری شود.آب از مهم ترین نیاز های زندگی بشر می باشد.آبی که در طبیعت  وجود دارد در اکثر مواقع ناخالص می باشد .زیرا اغلب دارای گچ , آهک , ترکیبات منیزیم, آهن , کربنات.و.بی.کربنات.است.مقادیر این مواد در آب مختلف است .همچنین در آب مواد معلق دیگری مثل گل و لای و برخی از انواع باکتری ها نیز یافت می شوند.

آب سخت

آبی است که محتوی مواد معدنی بالا از جمله کلسیم و منیزیم و کاتیون های فلزی نظیر آلومینیوم,   روی , منگنزو در برخی مواقع دیگر ترکیبات محلول مثل کربنات ها و سولفات ها می باشد. میزان شدت سختی آب به بستر جریان آب در سطح زیرزمین و همچنین طول زمان بستگی دارد. نواحی آهکی سختی زیادتری نسبت یه آب های نواحی گرانیتی و شنی دارند. در فصل باران میزان سختی کم و در فصل خشکی زیاد می شود.درجه سختی آب بر حسب میلی گرم کربنات کلسیم در هر لیتر آب بیان می شود.

انواع سختی و روش های سختی زدایی

سختی آب شامل دو نوع دائم (غیرکربناته)  و موقت (کربناته) می باشد.

در تجارت تعداد زیادی مواد شیمیایی برای رفع سختی آب موجود است که دارای کربنات سدیم هستند.همچنین جوشاندن آب سخت باعث می شود کربنات های هیدروژنی محلول در آب به کلسیم نامحلول تبدیل شده و تشکیل رسوب دهد این رسوب در مناطق دارای آب سخت درون کتری ها دیده می شود.

از جمله مواد سختی گیر آب می توان به موارد زیر اشاره کرد:

-تری ناتریم فسفات Na3Po که با نام آلبرت تری هم شناخته می شود;یون کلسیم موجود در آب بر اثر ناتریم فسفات تبدیل به تری کلسیم فسفات  Po2Ca3 می گردد و رسوب می نماید.

-اخیرا به مقدار زیادی از صمغ های مصنوعی که قادر به تعویض یون هستند برای از بین بردن سختی آب استفاده می شود.

-همچنین سختی موقت آب را با حرارت دادن یاتغییر PH می توان از بین برد.

 

 

 

سختی آب

دستگاه سختیگیر رزینی        

سختی آب

                                                                                                                                                              

فواید و مضرات:

از جمله فواید آب سخت میتوان به نقش موثر آن در ترمیم شکستگی استخوان و بیماری راشیتیسم اشاره نمود.

و نیز از جمله مضرات آب سخت می توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • موجب از دست دادن طعم و مزه خوب غذاهایی که با آن طبخ می شوند
  • خوب کف نکردن صابون و استفاده بیشتر از مواد شوینده
  • تشکیل سنگ کلیه
  • آب سخت برای مصارف صنعتی مناسب نمی باشد .
  • آسیب رساندن به دیواره های دیگ بخار
  • ایجاد بیماری های گوارشی
  • ناباروری
  • مرگ و میر قلبی و عروقی
  • و…

واحد های به کار رفته در سختی آب

معمولا برای سهولت به کمک فاکتورهایی که از تقسیم وزن مولکولی کربنات کلسیم به وزن اتمی هر یک از عناصر به دست آمده این مقادیر بر حسب کربنات کلسیم محاسبه می شود . سختی آب معمولا بر حسب PPm یعنی mg/lit بیان می شود.در برخی تقسیم بندی ها حداکثر سختی آب قابل شرب 300 میلی گرم در لیتر کربنات کلسیم تعیین شده است.

فیلم آموزشی سختی آب:


Leave a Reply

نوشته‌های تازه

آخرین دیدگاه‌ها