آب سالم در شرایط اضطراری

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 4 دقیقه

آب سالم در شرایط اضطراری:

پس از بروز بلایا و حوادث غيرمترقبه، یكي از مهمترین مسائلي که در زمينه حفظ سلامت عمومي مورد توجه قرار مي گيرد، آب سالم آشاميدني است. با اینحال دفع بهداشتي فاضلاب داراي اولویت کمتري نسبت به مراقبت هاي بهداشتي و تأمين آب و غذاي سالم در شرایط اضطراري نبوده،چرا که بسياري از بيماري هاي شایع در شرایط اضطراري ناشي از بهسازي ضعيف محيط و دفع غير بهداشتي مدفوع می باشد. دفع نامناسب و غير بهداشتي فضولات انساني انتقال بيماري هاي مدفوعي– دهاني و آلودگي منابع آب سطحي و زیرزميني را به همراه داشته و مي تواند محيطي مناسب براي رشد و تكثير مگس و حشرات ناقل بيماري را فراهم آورد.

شرایط اضطراري ممكن است در پي بروز حوادث طبيعي (سيل، زلزله، سونامي) و یا انسان ساخت ( عمداً یا سهواً) نظير آلودگي ميكروبي شبكه و منابع آب، ورود آلاینده هاي شيميایي ، رادیواکتيو و سموم به منابع آب ایجاد شود.

در شرایط اضطراري، منابع آب در دسترس جهت مصارف بهداشتي، شرب و طبخ غذا بسيار محدود است. لذا ضروري است تا با توجه به خطرات و فواید بهداشتي کاربردهاي آب در کوتاه مدت و بلند مدت، حجم مناسب آب جهت مصارف بهداشتي در دسترس مردم باشد تا از بروز بيماري هاي ناشي از کم آبي جلوگيري شود. بدیهي است فاکتورهایي نظير کميت آب در دسترس، قابل اطمينان بودن شبكه تأمين آب، یكسان بودن دسترسي مردم به آب، کيفيت آب خام، منابع آلاینده احتمالي، راهكارهاي حفاظت از منبع آب، فرایندهاي تصفيه مورد نياز براي تهيه سریع آب آشاميدني سالم، امكان تأمين آب بطري شده و یا بسته بندي شده، مقبوليت آب و ملاحظات اپيدميولوژیكي در مناطقي که تحت تأثير بلایا قرار گرفته اند، باید مد نظر قرار گيرد.

عملي و موثرترین راه براي حذف آلودگي آب و کاهش اثرات آن، حذف منشأ آلودگي و قطع ارتباط بين آلاینده ها و منابع آب است.

طور معمول تدوین، روزآمدنمودن و تهيه ساز و کارهای لازم در زمينه برنامه پاسخ به شرایط اضطراری، ابزار مفيدی جهت اقدام به موقع در زمان بروز بلایا بوده و راحت تر می توان امكانات بهداشتی مورد نياز اجتماع را تأمين نمود. برنامه پاسخ به شرایط اضطرار در تأمين آب سالم دارای عناصر هشت گانه زیر بوده که قبل از بروز بلایا باید تهيه گردد.

1- جمع آوري اطلاعات اختصاصي منبع تأمين آب
– اطلاعات سيستم تأمين آب
– نقشه و اطلاعات پایه
– ویژگي منبع آب
2-تعيين مسئوليت ها و نقش افراد
– سلسه مراتب مسئوليت ها (چارت تشكيلاتي)
– تعيين هماهنگ کننده جهت اقدام در شرایط اضطراري (مدیر بحران)
– تهيه سيستم مدیریتی جهت هماهنگي بين ارگان های تأمين کننده آب
3-روش هاي برقراري ارتباط با افراد
– ليست کامل مشخصات افراد مرتبط توأم با مسئوليت هاي آنها جهت افراد شاغل در ارگان هاي تأمين کننده آب
– ليست تماس با افراد مرتبط خارج از سيستم تأمين آب
– طرح و الگوي ارتباط بين ارگان ها در شرایط اضطراري
4-ایمني و حفاظت افراد
5-شناسایي منابع آب جایگزین
6-تجهيزات و لوازم یدکي جایگزین و تأمين مواد شيميایي مورد نياز
7-حفاظت از امكانات و تأسيسات موجود
8-برنامه نمونه برداري و پایش آب

این مرحله بلافاصله بعد از وقوع بلایا شروع شده و از مشخصه هاي آن ناپایداري محيط و بالابودن ميزان مرگ و مير است. عموماً هدف این مرحله تأمين آب سالم و کافي، شناسایي و حذف منابع انتشار بيماریها، ایجاد محل سكونت ایمن، به حداقل رساندن شيوع بيماري ها، دفن اجساد، مدیریت زباله ها و دفع بهداشتي مدفوع است. مدت این مرحله با توجه به نوع بلا ازچند هفته تا 3ماه به طول مي انجامد. منابع تأمين آب در شرایط اضطرار را می توان به سه گروه عمده زیرتقسيم نمود:
1.آب باران : بطور کلی آب باران مطمئن نبوده و منبع کارآمد و بهداشتی جهت تأمين آب به ویژه در اجتماعات بزرگ و در مواقع اضطراری نيست.
2.آب های سطحی : این منابع عمدتاً شامل دریاچه ها و رودخانه ها بوده که در بعضی مناطق در دسترس می باشند. این منابع از نظر ميكروبی نا سالم و غير قابل اطمينان بوده و نياز به تصفيه متداول دارند.
3.آب های زیرزمينی: آبهای زیرزمينی شامل چاه، چشمه و قنات می باشند. این منابع از نظر ميكروبی بدليل فيلتراسيون طبيعی خاك در اغلب موارد دارای کيفيت مطلوبی می باشند. با اینحال اطمينان از عدم آلودگی این منابع و گندزدایی آنها قبل از بهره برداری جهت شرب ضروری است. بطور کلی اولين اقدام در جهت تأمين آب سالم جمع آوری اطلاعات پایه و شناسایی خصوصيات منطقه مورد نظر بوده که بخشی از اطلاعات مورد نياز در این رابطه را می توان در صورت دسترسی به برنامه پاسخ به شرایط اضطرار (عناصر اصلي تأمين آب سالم قبل از شرایط اضطرار،) از مستندات آن استخراج نمود. شكل مراحل تأمين آب در حين بلا را نشان مي دهد.

آب سالم

آب سالم

مقالات پیشنهادی

هضم با اسید نیتریک

هضم با اسید نیتریک هضم با اسید نیتریک یکی از روش های هضم نمونه های آب و خاک برای اندازه گیری فلزات سنگین توسط دستگاه جذب اتمی یا دستگاه ICP می باشد. همانطور که تغییرات زیادی در سطوح غلظت های فلزات توسط تکنیک های دستگاهی وجود دارد و همچنین نیاز به به دستیابی به غلظت […]

باکتری ها در آب

باکتری ها در آب: باکتری ها در آب گروه وسیع و متنوعی از میکروب های تک یاخته ای پیش هسته ای، با اندازه های متفاوت 0.5 تا μm 5 و اکثراً گوییزه (کروی شکل) یا میلیزه (میله ای شکل) هستند. اکثر  آنها به صورت تکی در محیط زیست حضور دارند، لیکن گونه های دو تایی […]

تجزیه بی هوازی

تجزیه بی هوازی تجزیه بی هوازی شامل جدا کردن باکتری های بی هوازی مولد اسپور  مانند گونه های (clostridium) از نمونه های منبع آنها است. بیشتر باکتری های بی هوازی اجباری مولد اسپور به جنس کلاستریدیوم تعلق دارد بر حسب گونه بوتانل ،اسید بوتیریک، استون،اسیداستیک و ایزوپروپانل ممکن است توسط این باکتری ها تشکیل شود. […]

رنگ آب آشامیدنی

رنگ آب آشامیدنی : رنگ آب آشامیدنی ، در آبهاي سطحي و زير زميني در نتيجه حضور مواد آلي طبيعي، بويژه مواد هيوميك موجودات آبزي ايجاد مي شود. مواد هيوميك شامل اسيدهاي هيوميك و فلوويك مي باشند که هر دو سبب رنگ زرد در آب مي شوند، اسيدهاي هيوميك سبب رنگ زرد بيشتري مي شوند .حضور […]

اکسیژن خواهی بیولوژیکی

اکسیژن خواهی بیولوژیکی غلظت اکسیژن خواهی بیولوژیکی در اکثر فاضلاب ها بیشتر از غلظت اکسیژن محلول(DO) موجود در هوای اشباع شده موجود در نمونه می باشد. (قبل از مطالعه این مطلب، نوشته اکسیژن مورد نیاز بیولوژیکی یا BOD مطالعه شود) بنابراین لازم است قبل از شروع به انکوباسیون نمونه ، نمون رقیق کنیم تا میزان اکسیژن خواهی نمونه […]

مدت زمان تعویض آب استخر

مدت زمان تعویض آب استخر : مدت زمان تعویض آب استخر بستگی به نوع استخر شنا دارد چرا که دسته بندي استخرهاي شنا بر اساس نـوع سیسـتم تصـفیه آب اسـتخر اسـت کـه براین اساس استخرهاي شنا سه دسته هستند : استخرهاي پر و خالی شونده (حداکثر 6ـ 8ساعت یکبار باید آب آنها تعویض گردد) استخرهاي با […]

آزمایش سولفیت

روش اندازه‌گیری سولفیت در آب

روش اندازه‌گیری سولفیت در آب اندازه‌گیری سولفیت در آب به روش‌های مختلفی انجام می‌شود که ما در اینجا دو روش تیتراسیون با محلول ید را توضیح می‌دهیم. این آزمایش در آزمایشگاه آب شرکت دانش بنیان آبرام انجام می‌شود. در آزمایشگاه آب شرکت دانش بنیان آبرام کلیه آزمایش‌های میکروبی، شیمیایی، فیزیکی، فلزات سنگین مربوط به نمونه‌های […]

آب برج خنک کننده

آب برج خنک کننده برای آزمایش آب برج خنک کننده مثل سایر تجهیزات صنعتی یکسری پارامترهای میکروبی، فیزیکی-شیمیایی و فلزات سنگین وجود دارد. در مورد پارامترهای میکروبی باید گفت که برج های خنک کننده باید عاری از هر گونه میکروب باشند. زیرا وجود میکروبها در آب سیستم های خنک کننده بیش از هر چیزی تشکیل […]

شمارش کلنی

شمارش کلنی: واژه “واحدهاي تشكيل دهنده كلني” CFU جهت شمارش کلنی بيانگر همه روش هاي آزمايش شمارش کلنی است. در نتيجه تمام نتايج به صورت CFU گزارش مي شود. پس به هنگام تكميل فرم ها مي بايست به روش مورد استفاده ، دما و زمان گرما گذاري و نوع محيط كشت اشاره شود. طبق روش […]

دمای استاندارد آب جکوزی

دمای استاندارد آب جکوزی دمای استاندارد آب جکوزی آب گرم باید بین ۳۶ تا ۴۰ درجه سانتیگراد باشد. به طور کلی کیفیت آب جکوزی در دمای و بهره برداری آب استخر تاثیر گذار است. در بهره برداري و استفاده از استخرهاي شنا حفظ سلامتي شناگران حائز اهميت است چرا كه اضافه شدن موادي نظير چربي، عرق […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید