اندازه گیری های لجن فعال

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

اندازه گیری های لجن فعال

پارامترهاي مختلفي در سامانه اندازه گیری های لجن فعال باید كنترل شوند. تا عملكرد آن در حد مطلوب باقي بماند. برخي ميكروارگانيزم هاي موجود در حوض هوادهي را بر حسب شرايط عملياتي نشان ميدهد. بايد توجه نمود كه باكتريها مهمترين نقش را در سامانه لجن فعال ايفا ميكنند و به تعداد بسيار زيادي وجود دارند. ولي با ميكروسكوپهاي عادي قابل رويت نبوده و بنابراين به عنوان ميكروارگانيزم شاخص در جدول ذكر نشده اند. وجود سيلياتها، برخي انگلها و روتيفرها در مخلوط مايع خروجي از حوض، نشاندهنده شرايط مناسب ته نشيني است.

غلظت اكسيژن محلول در بركه هوادهي از پارامترهاي اساسي است. براي كنترل عمليات سامانه هاي لجن فعال پايش ميشود. در صورتيكه اكسيژن محلول كم باشد، باكتريهاي رشته اي غالب شده و كيفيت لجن فعال نامناسب خواهد بود. هوادهي بيش از حد نيز باعث اتلاف انرژي و تلاطم بيش از حد و در نتيجه شكسته شدن لخته هاي زيستي و متعاقب آن عملكرد ضعيف ته نشيني آنها در حوض ته نشيني خواهد شد. براي اطمينان از فراهم بودن اكسيژن كافي در حوض هوادهي معمولا غلظت اكسيژن را در مقدار ثابت 2ميليگرم بر ليتر كنترل ميكنند. اگر چه، هم اكنون روشهاي پيشرفته تري براي كنترل هوادهي متناسب با نياز ميكروارگانيزمها و در نتيجه جلوگيري از اتلاف انرژي در اثر هوادهي بيش از حد، موردبررسي قرار گرفته اند. ولي هنوز روش قبلي (مقدار ثابت اكسيژن در حوض) متداول است.

اندازه گیری های لجن فعال

عامل مهم ديگر در كارايي و عملكرد سامانه هاي لجن فعال، شدت لجن برگشتي است كه تعيين كننده ميزان  F/Mنسبت بار آلي ورودي به توده ميكروبي در حوض هوادهي است. به سه روش متفاوت قابل تنظيم است:

  • مقدار ثابت لجن برگشتي،
  • متناسب با بده فاضلاب ورودي و
  • متغير، براي كنترل غلظت و زمان ماند لجن عمر لجن در حوض هوادهي. اندازهگيري غلظت لجن و غلظت نيترات در فرايند حذف نيتروژن در داخل حوض هوادهي براي تنظيم مقدار لجن برگشتي و در نتيجه كنترل مقدار لجن در داخل حوض هوادهي سودمند است.

دفع لجن مازاد نيز تاثير بسزايي در راهبري سامانه هاي لجن فعال دارد. اين عمل باعث حفظ تعادل بين ميكروارگانيزمها و مقدار غذا و در نتيجه ثابت نگه داشتن سن لجن ميشود. در قابليت ته نشيني مواد معلق مايع مخلوط، بهبود كيفيت فاضلاب خروجي، مقدار مواد مغذي مورد نياز، تشكيل كف و حجيم شدن لجن، موثر است. ساده ترين روش تنظيم مقدار لجن مازاد، بر اساس كنترل مقدار ثابت MLSSدر حوض هوادهي است. از جمله روشهاي ديگر تنظيم مقدار لجن مازاد، كنترل ارتفاع لجن در ته نشين كننده و تخليه لجن مازاد متناسب با ميزان رشد يا در واقع شدت توليد لجن ميباشد.


كنترل پديده هاي كفكردن
و حجيم شدن لجن نيز از عوامل بسيار مهم در حفظ كارايي سامانه هاي لجن فعال و اندازه گیری های لجن فعال است. علت عمده در بروز اين پديده، به رشد بيش از حد باكتريهاي رشته اي نسبت داده شده است. رشد بيش از حد باكتريه اي رشته اي نيز در شرايطي كه غلظت خوراك و مواد مغذي كم باشد مقدار كم F/Mاتفاق ميافتد. همچنين در غلظت كم DOو يا هوادهي بيش از حد نيز باكتريهاي رشته اي غالب خواهند شد. در حال حاضر هيچ روش كنترل خودكاري براي اين پديده وجود ندارد و تنها راه مقابله با اين مشكل، انجام آزمايشهايي ميكروسكوپي در تشخيص به موقع و تجربيات بهره بردار است.

اگر چه در طراحي سامانه هاي جديد لجن فعال با در نظر گرفتن واحدي به نام انتخابگر قبل از حوض هوادهي، شرايط مناسب رشد براي باكتريهاي لخته ساز بهتر شده و در نتيجه از رشد بي رويه باكتري هاي رشته اي جلوگيري ميشود. انتخابگر حوضي است با زمان ماند كم كه در آن لجن برگشتي در حدود 15تا 30دقيقه در تماس با خوراك ورودي قرار ميگيرد، به طوريكه نسبت F/Mدر اين واحد خيلي زياد است. به طور كلي، كنترل اكسيژن محلول، كنترل غلظت لجن در حوض هوادهي، كنترل لجن مازاد، كنترل كفكردن و حجيم شدن لجن و در نتيجه كنترل فاضلاب ورودي و خروجي از جمله موارد مهمي هستند كه در اندازه گیری های لجن فعال بايد مورد توجه قرار گيرند. پارامترهاي مهم اندازه گيري در سامانه هاي لجن فعال و تواتر اندازه گيري آنها در جدول ذكر شده است.

اندازه گیری های لجن فعال

 

مقالات پیشنهادی

سختي آب

سختي آب به بخشي از مواد و فلزات محلول در آب گويند که ماهيت رسوبي دارند واز ترکیبات آهن، منگنز، استرانسيم، آلومينيوم و به خصوص کلسيم و منيزيم بوجود مي آيند که 4 مواد اول داراي نسبت بسيار کمتری در آب مي باشند. بنابراين براي تمام مقاصد عملي مي توان سختي آب را برابر با مجموع يونهاي کلسيم و منيزيم دانست. البته در آبهاي طبيعي […]

اندازه گیری سیانید در آب

اندازه گیری سیانید در آب اندازه گیری سیانید در آب به روش رنگ سنجی از طریق دستگاه اسپکترو فتومتر قابل اندازه گیری است. عموما برای رفع مزاحمت در اندازه گیری سیانید بایستی عملیات تقطیر انجام داد. سیانید از پیوند بین  دو نافلز کربن و نیتروژن تشکیل می شود. به طوری که در شیمی معدنی به […]

تصفيه آب آشاميدني

تصفيه آب آشاميدني

تصفيه آب آشاميدني : تداوم در رشد تصاعدي جمعيت سبب افزايش تقاضا تصفيه آب آشاميدني براي منابع محـدود آب آشـاميدني كـره ي زمـين گرديـده است. بنابراين حفاظت از تمامي منابع آب به يكي از حياتي ترين مسئله هاي زيست محيطـي در قـرن 21تبـديل شـده است. با ادامه توسعه ي صنعت و مهاجرت به شهرها به علت افزايش […]

الزامات اعتبار سنجی سیستم های تصفیه آب های دارویی

الزامات اعتبار سنجی سیستم های تصفیه آب های دارویی تعیین اعتبار  سیستم های تصفیه آب های دارویی مستلزم ارائه کنترل فرایند از طریق دوره ای مناسب از نظارت و بررسی است. آب نهایی معمولاً به صورت مداوم تهیه و مصرف می شود، در حالی که خصوصیات محصول و فرایند شاید فقط به صورت دوره ای […]

انگل های تک یاخته ای در آب

انگل های تک یاخته ای در آب انگل های تک یاخته ای پاتوژن های مهم هستند که توسط آب منتقل می شوند و ممکن است بطور بالقوه انسان را با مصرف آب آشامیدنی آلوده تحت تأثیر قرار دهند (جدول 1).   جدول 1- بیماری های منتقله توسط آب با پروتوزوآها   ژیاردیا ژیاردیا، انگل تک […]

خوردگی دیگ بخار

خوردگی دیگ بخار   آب­ های طبیعی در اثر تبخیر، رسوباتی را بر جا می­ گذارند که موجب خوردگی دیگ بخار و بروز مشکلاتی می گردند. همچنین این گونه آب­ ها می ­توانند خوردگی سطوح دیگ ­های بخار را شامل شوند. این مشکلات علاوه بر متوقف شدن سیستم و لزوم به تعویض قطعات موجب افزایش […]

خصوصیات شیمیایی آب

خصوصیات شیمیایی آب : ارتقاي خصوصیات شیمیایی آب محیط یک جامعه ارتباط مستقیم با کمیت و کیفیت آب مصرفی ان جامعه دارد . با افزایش مصرف آب در بخش صنعت ، و مصارف عمومی ، نیاز به تصفیه بیشتر آب امري ضروري است و در صورت فراهم بودن آب کافی توجه به کیفیت آب و […]

آزمایش آب چاه

آزمایش آب چاه آزمایش آب چاه برای بررسی کیفیت آب از نظر فیزیکی – شیمیایی و میکروبی انجام می شود. چرا که آب چاهی که برای آشامیدن و یا هر کاربری دیگر در نظر گرفته می شود باید از کیفیت مطلوبی برخوردار باشد. اگرچه ممکن است آب چاه زلال و شفاف باشد، اما ممکن است […]

استاندارد تعداد نمونه برداری آب

استاندارد تعداد نمونه برداری آب استاندارد تعداد نمونه برداری آب در مخازن بستگي به ويژگي هاي كيفي آب مخزن و كاربري آب و هدف عمليات پايش دارد. در مخازني كه تغييرات كيفي آب در آنها بيشتر است، استاندارد تعداد نمونه برداری آب بايد كمتر از مخازني باشد كه كيفيت آب در آنها نسبتا ثابت است. در […]

آزمایشگاه بهداشت آب

آزمایشگاه بهداشت آب : در آزمایشگاه بهداشت آب به منظور تعیین استانداردهاي آب آشامیدني ، مجموعه مقررات و قوانیني است که از طرف سازمانهاي دولتي مسئول براي حفظ بهداشت و سلامت مصرف کننده تدوين ميگردد.گرچه ممکن است در بعضي موارد نتوان براحتي به اين استانداردهاي کیفي دست يافت لیکن هدف سازمان تولید کننده آب آشامیدني از […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید