تهران ،حکیمیه ،دانشگاه شهید بهشتی ،پردیس فنی شهید عباسپور ،ساختمان دکتر حسابی ،مرکز رشد ، شرکت آبرام تلفن : 09127628430 - 73932113(021)

آزمایش جارتست

آزمایش جارتست

آزمایش جارتست،یک آزمایش عملی برای تعیین مقدار بهینه ماده منعقد کننده و ارزیابی لخته سازی و ته نشینی در تصفیه خانه های آب می باشد. آزمایش جار در واقع یک مدل کوچک از واحد های انعقاد ، لخته سازی و ته نشینی در تصفیه خانه های در حال کار می باشد. در این آزمون با اضافه کردن مواد منعقد کننده مانند آلوم، کلرور فریک و سایر پلیمر ها ، میزان کاهش کدورت و پارامتر هایی مانند TSS  و COD  و … ارزیابی می شود.

آزمايش جار براي نشان دادن طبيعت و انعطاف پذيري تصفيه شيميايي طراحي شده و هدف آزمايش بازدهي واحدهاي تصفيه خانه است. بسياري از مواد شيميايي مورد استفاده در تصفيه خانه هاي آب در مقياس آزمايشگاهي با آزمايش جار قابل اندازه گيري است. از جمله مهمترين اين مواد شيميايي عبارتند از :

  • منعقد کننده ها مانند آلوم ، کلرید آهن ،کربنات منیزیم ،سولفات آهن و آلومینات سدیم
  • کمک منعقد کننده ها :سیلیس فعال ف پلی الکترولیت آنیونی و کاتیونی
  • ترکيبات قليايي
  • اسید برای تنظیم PH
آزمایش جارتست  بدست آوردن دوز بهیته مواد منعقد کننده.

آزمایش جارتست در آزمایشگاه مجهز شرکت آبرام با دقت بالا علمی و با دستگاه های به روز انجام می شود. جهت ارتباط با ما با صفحه تماس با ما مراجعه کنید. این آزمایش در یک سری بشر 1000 سی سی مشابه که با میکسر های دستگاه همگن می شود ، اجرا می شود.  به منظور تعیین بهینه مقدار تزریق و pH  چندین سری آزمایش باید اجرا گردد. برای مثال برای یک مقدار مشخص ،  pH را تغییر می دهند و بر عکس. نتایج آزمایش جارتست، بهینه مقدار pH  و مقدار منعقد کننده را برای یک آب خام معین و منعقد کننده به کار رفته می دهد.

در آزمایش جار تست عملیات زیر انجام می شود :

  1. اختلاط سریع ماده منعقد کننده با آب (جهت اطمینان از تماس ذرات کلوییدی و منعقد کننده) اولین لخته های کوچک در این مرحله تشکیل می گردد.
  2. اختلاط کند و تشکیل لخته های بزرگتر
  3. ته نشینی و جداسازی لخته های بزرگتر

قبل از شروع جارتست بایستی پارامتر های زیر در نمونه آب یا پساب خام آزمایش شود.

عوامل موثر در آزموت جارتست

  • تغییرات دمای نمونه در حین آزمایش
  • آزاد شدن گاز در نمونه در حین آزمایش
  • فاصله زمانی بین نمونه برداری و آزمایش

تجهیزات لازم برای آزمون جارتست

  • دستگاه جارتست 6 خانه با همزن با قابلیت تنطیم سرعت بین 10 تا 250 دور بر دقیقه
  • ترازو
  • بشر 1000 سی سی
  • ظرفي پلاستيکي با ظرفيتي بيش از 2 لیتر براي برداشتن نمونه
  • استوانه مدرج 100 سی سی
  • پيپت1 و 5و  10 یا 20 سی سی
  • دستگاه پی اچ متر
  • دستگاه کدورت سنج
  • و تجهیزات اندازه گیری COD

 روش کار آزمایش جارتست

 

  1. پارامتر ها شامل کدورت و پی اچ و … را اندازه گیری کنید.
  2. یک لیتر آب داخل هر بشر بریزید.
  3. همزدن با سرعت 100 دور بر دقیقه را شروع کنید.
  4. با پیپیت مقادیر متفاوت از هر منعقد کننده را در داخل هریک از بشر ها بریزید.
  5. پس از 2 دقیقه اختلاط سریع ، سرعت را به 40 دور بر دقیقه برسانید و 20 دقیقه همزدن را ادامه دهید.
  6. سپس حدودا 20 دقیقه زمان سکون و ته نشینی بدهید تا بشر ها زلال شوند.
  7. پارامتر ها شامل کدورت و پی اچ و … را اندازه گیری کنید.

نکات آزمایش جارتست

  • pH آب باید روی دو pH متفاوت اسیدی و بازی (معمولا 6 و 9)قرار داده شود. یعنی ما دو نمونه آب متفاوت با pH های 6 و 9 در اختیار داریم که با منعقد کنندهای متفاوت و با pH های متفاوت آن ها آزمایش انجام می دهیم. در اینجا از دو منعقد کننده مختلف یعنی کلرورفریک و آلوم استفاده می کنیم. پس  6 بشر از نمونه آب خام پر می کنیم.
  • مقادیر مختلف از غلظت های ماده منعقد کننده کلرور فریک با غلظت متفاوت  را در پنج بشر  ریخته و یک نمونه نیز به عنوان شاهد بدون ماده منعقد آماده می کنیم. نمونه ها را زیر دستگاه جارتست قرار می دهیم و همزن دستگاه را روشن می کنیم. دور دستگاه را روی 100 دور در دقیقه قرار دادیم و در همان حال به هم زدن بشر ها، ماده منعقد کننده را اضافه نموده و هم زدن را به مدت 1 دقیقه ادامه دادیم.
  • به مدت 20 دقیقه دستگاه جارتست را روی سرعت 25 دور بر دقیقه قرار می دهیم. در این مدت بشری که حاوی مواد منعقد کننده نیست(نمونه شاهد) را هر چند وقت یک بار به صورت دستی به هم زدیم. بعد از 20 دقیقه به هم زدن را قطع نموده و اجازه دادیم به مدت 30 دقیقه ته نشینی صورت بگیرد. بعد از این مدت، به دقتmm 50 از عمق 1 سانتی متری  سطح  هر نمونه برداشته و به یک بشر تمیز منتقل می کنیم. کدورت هر نمونه را به وسیله دستگاه اندازه گیری می کنیم. تمام مراحل فوق را برای آلوم با غلظت مشخص تکرار می کنیم.
  • (توجه داریم که دو نوع آب خام داریم یکی  با پی اچ برابر با 6  و دیگری با پی اچ برابر با 9  که تمام این مراحل را برای هر دو آن ها باید انجام می دهیم.

تذکر مهم:

تمام نمونه ها در سري آزمايش بايد در کمترين زمان ممکن تهيه شوند. از آنجا که درجه حرارت نقش مهمي در انعقاد ايفا مي کند، نمونه هاي آب خام بايد فقط بعد از اتمام آماده سازي هايي لازم تهيه و اندازه گيري شود که اين کار به منظور کاهش دادن تأثير درجه حرارت آزمايشگاه روي نمونه است.

کدورت

کدورت يکي از پارامترهاي فيزيکي آزمایش جارتست آبها است. اين واحد ميزان شفافيت آب را تعيين مي نمايد و متأثر از وجود ترکيباتي نظير رس، سيلت(گل و لاي)، ذرات خرد شده ترکيبات آلي و معدني، پلانکتون ها و ديگر ميکروارگانيسم هاي ميکروسکوپي است. اندازه واقعي اين ذرات معلق از 1 تا 001.0 ميکرومتر متغير است. که با توجه به ميزان توربولانس آب با آن جابه جا مي شوند. به عنوان مثال کدورت مي تواند حاصل فرسايش يخچالهاي طبيعي، يا لايه هاي رويي خاک توسط يک رودخانه سيلابي باشد. در ضمن بايد توجه نمود که هيچ ارتباط مشخصي بين کدورت و غلظت مواد معلق وجود ندارد.

در انتها باید اطلاعات استخراج شده را در فرم جارتست مانند تصویر پر کرد.

 

 

 

جهت دانلود فرم جارتست کلیک کنید بر روی جار .

 

برچسب ها : , , , , , , , , , , ,

به اشتراک بگذارید :

باسلام و احترام
خواهشمند است در صورت امکان انجام آزمونهای زیر مراتبت را جهت استحضار اطلاع رسانی نمایید.
1- آزمون های تعیین چگالی ظاهری(ISIRI 8933)
2- آزمون اندازه گیری ظرفیت جذب سطحی به روش نمودار همدمای فاز آبی(ISIRI 8942)
با سپاس
اسماعیلی 02/02/96
تلفن تماس 09124334171 – 56331300 داخلی 407

با سلام و خسته نباشید.
آزمون های فوق در آزمایشگاه شرکت ما قابل انجام نمی باشد.

باسلام وخسته نباشید
برای اینکه ازمایش جار رای با دومنعقد کننده اصلی ودو کمک منعقد کننده انجام شود ،کل نمونه های ازمایش چه تعدادی میشوند؟؟؟؟
ممنونم میشم اگر راهنمایی بفرمایید

whatsapp