شاخص لانژلیه

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

شاخص لانژلیه :

به منظور تعیین کیفیت آب از نظر پایداري، شاخصهاي مختلفی پیشنهاد شده اند که مهمترین آنها، شاخص لانژلیه ، رایزنر و پوکوریوس میباشند. بر اساس شاخص لانژلیه اگر مقدار شاخص منفی باشد، آب خورنده تلقی میشود و مقادیر مثبت مبین خاصیت رسوبگذاري بوده و
چنانچه برابر صفر باشد پایدار محسوب میشود. فرمول شاخص لانژلیه به شرح زیر است :

 

در فرمول فوق C ،B ،Aو Dبه ترتیب ضرایب مربوط به TDSبر حسب میلی گرم در لیتر، درجه حرارت بر حسب سانتیگراد، سختی کلسیم برحسب میلیگرم در لیتر کربنات کلسیم و قلیائیت کل برحسب میلیگرم در لیترکربنات کلسیم میباشند. جهت محاسبه اندیس رایزنر از
رابطه زیر استفاده میگردد:    RSI = 2pHs pH

شاخص  رایزنر به عنوان مبناي سنجش ضخامت رسوب در سیستمهاي آبرسانی شهري، به منظور پیشبینی اثر شیمیایی آب استفاده میشود. اندیس پایداري رایزنر (RSI)در اثر مشاهدات تجربی سرعت خوردگی و تشکیل لایه در لوله هاي آهنی بدست آمد و تفسیر آن به صورت زیر میباشد. اگر مقدار شاخص محاسبه شده بزرگتر از 7باشد آب خورنده و چنانچه کوچکتر از 6باشد آب رسوبگذار و در محدوده 6-7 پایدار تلقی میشود.                                                                                                                                                    جهت محاسبه اندیس پوکوریوس از رابطه زیر استفاده گردیده است :

  • PI = 2pHs – pHeq
  • PI : اندیس پوکوریوس
  • pH: pHs آب در حالت اشباع از کربنات کلسیم
  • pH : pHeq آب در حالت تعادل
  • pHeq = 1.465 log (T-ALK) + 4.54

کل قلیائیت بر حسب میلیگرم در لیتر چنانچه مقدار اندیس پوکوریوس بزرگتر از 6 باشد نشاندهنده خورنده بودن آب و اگر این اندیس کوچکتر از 6باشد آب رسوبگذار است.

خوردگی در لوله هاي شبکه هاي توزیع آب، نه تنها باعث تخریب مواد لوله میشود بلکه باعث کاهش کیفیت آب آشامیدنی به علت واکنشهاي شیمیایی و بیولوژیکی که در سیستم توزیع آب اتفاق میافتد، میشود. خوردگی لوله هاي فلزي انتقال آب آشامیدنی، یک مشکل
جهانی است. سرعت حمله به فلز به فاکتورهایی بستگی دارد. مهمترین این فاکتورها خصوصیات آب است آبهاي نمک زدایی شده به عنوان آبهاي خیلی خورنده شناخته میشوند.

سیستمهاي توزیع آب در بیشتر کشورها داراي مقدار زیادي لوله هاي آهنی و استیل هستند که خوردگی، باعث اثرات اقتصادي، هیدرولیکی و زیباشناختی از قبیل نشت آب، افزایش هزینه هاي پمپاژ و افزایش محصولات خوردگی میشود.عوامل مختلفی از جمله بافت زمین شناسی و نوع منبع آب، روي کیفیت شیمیایی آب و در نتیجه روي اندیسهاي خورندگی و رسوبگذاري آب تأثیر دارد.

فرایند ایجاد و مشخصات خوردگی لوله هاي آب آشامیدنی، به مواد فلزي لوله ها، کیفیت آب در تماس و احتمالاً شرایط هیدرولیکی و غیره بستگی دارد. پارامترهاي کیفی وابسته به خوردگی آب شامل ،pH قلیائیت، درجه بافري بودن، اکسیژن محلول، مواد آلی طبیعی، میکروارگانیسمها، درجه حرارت، بازدارنده ها در صورت کاربرد و غیره میباشند.

عموماً جلوگیري از خوردگی لوله ها از طریق کنترل ترکیب شیمیایی آب و با استفاده از ممانعت کننده ها صورت میگیرد. ممانعت کنندهها مواد شیمیایی هستند که هر گاه در غلظتهاي کم به یک محیط خورنده اضافه شوند، واکنش فلز با محیط را کاهش داده یا از آن پیشگیري
میکنند.

از عوارض اقتصادي ناشی از رسوبگذاري ( شاخص لانژلیه ) نیز میتوان به کاهش میزان جریان آب در داخل لوله ها اشاره کرد که نتیجه آن افت فشار و افزایش انرژي لازم براي پمپاژ است. این عمل همچنین باعث کاهش رسانایی گرمایی شده که این عامل نیز خود باعث افزایش انرژي مصرفی میشود.

 

 

مقالات پیشنهادی

خورندگی آب

خورندگی آب : خورندگی آب واکنش فیزیکی- شیمیایی ناشی از تأثیر چندین عامل شیمیایی، الکتریکی، فیزیکی و بیولوژیکی می باشد. خورندگی برهم کنش فیزیکی شیمیایی مسیر انتقال با محیط اطراف است که سبب تغییر در خواص مسیر انتقال می شود. خورندگی و رسوبگذاری باعث کاهش بهداشت عمومی، کاهش کیفیت آب و کاهش عمر مفید تجهیزات […]

آزمايش حضور كليفرم ها

آزمایش حضور کلیفرم ها آزمايش حضور كليفرم ها به روش most probable number  جهت تشخیص  باکتری های شاخص گروه کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی است.در این آزمایش most probable number  یا به اختصار mpn ابتدا نمونه ها را به 9 عدد لوله که دارای غلظت های متفاوت محیط کشت می باشند اضافه می کنیم. 3 […]

اندازه گیری سموم کشاورزی

اندازه گیری سموم کشاورزی اندازه گیری سموم کشاورزی مانند سموم ارگانیک کلره و سموم ارگانیک فسفره که ممکن است در محصولات کشاورزی یافت می شود باید به صورت مداوم بر اساس استاندارد های سازمان محیط زیست اجرا گردد. در مطلب  اندازه گیری سموم ارگانیک کلره به تشریح اندازه گیری سموم فسفره که مهمتری  اندازه گیری […]

تجزیه بی هوازی

تجزیه بی هوازی تجزیه بی هوازی شامل جدا کردن باکتری های بی هوازی مولد اسپور  مانند گونه های (clostridium) از نمونه های منبع آنها است. بیشتر باکتری های بی هوازی اجباری مولد اسپور به جنس کلاستریدیوم تعلق دارد بر حسب گونه بوتانل ،اسید بوتیریک، استون،اسیداستیک و ایزوپروپانل ممکن است توسط این باکتری ها تشکیل شود. […]

آزمایش سموم ارگانوفسفره

آزمایش سموم ارگانوفسفره آزمایش سموم ارگانوفسفره در نمونه های آب و خاک توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی با شناساگر FPD یا شناساگر NPD قابل اندازه گیری است. در دستگاه کروماتوگرافی گازی نیاز به ستون های مویینه با قطر 0.53 میلی متر یا 0.32 میلی متر یا 0.25 میلی متر با طول ۱۵ یا ۳۰ متر (بر اساس متد […]

استانداردهای طراحی آزمایشگاه آب

استانداردهای طراحی آزمایشگاه آب هدف از رعایت استانداردهای طراحی آزمایشگاه آب ، فراهم کردن یک محیط بی خطر است تا کارکنان آزمایشگاه ، در آن محیط به انجام فعالیت بپردارند. دومین هدف در نظر گرفتن استانداردهای طراحی آزمایشگاه آب برای استفاده در فعالبت های آموزشی و پژوهشی است. در کل باید تجهیزات و پارامتر های […]

شمارش کل باکتری ها TBC

شمارش کل باکتری ها TBC شمارش کل باکتری ها TBC با تکنیک ها و روش های مختلفی برای تعیین تعداد باکتری های موجود در نمونه های آب و خاک و پساب و نمونه های مواد غذای انجام می گردد. برای میکروارگانیسمهای تک سلولی، مانند باکتری ها ، بازتولید سلول تمام ارگانیزم ها همواره در حال انجام […]

تشخیص باکتری اشرشیاکلی در آب

تشخیص باکتری اشرشیاکلی در آب باکتری اشرشیاکلی یکی از اعضای گروه کلیفرم مدفوعی است. تشخیص باکتری اشرشیاکلی در آب نشانگر آلودگی مدفوعی در آب می باشد.تست های آنزیمی که توسعه داده شده اند منظور شناسایی این ارگانیسم طراحی و اجرا شده اند.در این روش ، اشرشیاکلی (E.coli) به عنوان باکتری گروه کلی فرم تعریف شده اند که  دارای […]

حد مجاز نیترات در آب آشامیدنی

حد مجاز نیترات در آب آشامیدنی نيترات يكي عوامل شيميايي مهم آب است. حد مجاز نیترات در آب آشامیدنی حداکثر 50 میلیگرم بر لیتر ( بر اساس استاندارد شماره 1053 سازمان ملی استاندارد) می باشد. نیترات ميتواند سلامت آب شرب را تحت تأثير قرار دهد و باعث ايجاد عوارض و اثرات سوء بهداشتي در مصرف […]

رادیونوکلیدها در آب آشامیدنی

رادیونوکلیدها در آب آشامیدنی نوکلیدهای (nuclide, nuclear species) یک عنصر شیمیایی، گونه های مختلف هستۀ اتم آن عنصر هستند که هر کدام از آنها دارای ترکیب خاصی از تعداد پروتون ها (proton) و نوترون ها (nrutron) هستند. در واقع نوکلید شبیه به ایزوتوپ است، با این تفاوت که ایزوتوپ روی خواص شیمیایی، ولی نوکلید روی […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 4
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید