کلراید آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

کلراید آب

حضور کلر در آب، غالباً به صورت یون CI است، یکی از آنیون های غیر آلی اصلی در نمونه های آب آشامیدنی، آب چاه و رودخانه ها و دریاها و پساب ها می باشد. کلرایدها از طریق نهشت جوّی، گَردآب اقیانوسی، هوازدگی بعضی از سنگ های رسوبی، پساب های شهری و صنعتی، رواناب های کشاورزی و پیشروی آب دریا وارد آب های شیرین می شوند. نمک پاشی جاده در زمستان نیز ممکن است باعث افزایش قابل ملاحظۀ غلظت کلرید در آب های شیرین شود. کلراید در آب پایستار (بابقا) است؛ زیرا معمولاً بر روی کلرایدها واکنش هایی همچون اکسایش- کاهش، همتاف سازی، جذب و تبدیل زیستی صورت نمی گیرد. در گذشته به دلیل پایستگی کلرایدها در آب، سدیم کلراید (NaCl) به عنوان ردیاب در مطالعات هیدرولیکی مورد استفاده قرار می گرفت، ولی امروزه مواد رنگ زا و پرتوزا جایگزین آن شده اند.

لیوان آب به همراه کلراید آب

غلظت کلرید در آب های شیرین آلوده نشده معمولاً کمتر از mg/L 10 است. ولی غلظت های بیشتر در نزدیک ریزشگاه فاضلاب روها و زهکش های کشاورزی، مناطق ساحلی با پیشروی آب شور، مناطق خشک (به دلیل تبخیر زیاد) و مناطق ساحلی (به دلیل گَردآب های اقیانوسی) مشاهده می شود. با توجه به اینکه یکی از منابع کلرید در آب، فضلاب هاست؛ بنابراین افزایش غلظت کلراید در هر پیکرۀ آب، ممکن است نشانه آلودگی و احتمال حضورآلاینده های مدفوعی در آب تلقی شود. معمولاً غلظت کلراید در فاضلاب های شهری بیشتر از آب های شهری است؛ زیرا نمک طعام (سدیم کلرید) که ماده مصرفی در رژیم غذایی انسان است، بدون تغییر از سیستم گوارشی خارج شده و وارد فاضلاب می شود.

سدیم کلراید یک مشکل عمومی است که در فرآیندهای تصفیه زیستی که برای فاضلاب ها به کار برده می شود، معمولاً تصفیه نمی گردد. در سطح ساحل دریا، غلظت کلرید ممکن است به میزان زیادی وجود داشته باشد به دلیل اینکه نشت نمک از سیستم های تصفیه آب به دریاها زیاد اتفاق می افتد.

با توجه به اینکه محتوای زیاد کلراید در آب باعث خورندگی سازه ها و لوله های فلزی می شود و برای بسیاری از گونه های گیاهی مضر است، معمولاً توصیه می شود که غلظت کاراید در آب شهری کمتر از mg/L 250، در آبیاری گیاهان کمتر از mg/L 100 و در مصارف صنعتی کمتر از mg/L 50 باشد. غلظت زیاد کلرید در آب، از گوارایی و کاربری آب در مصارف شهری و دامداری می کاهد. آب هایی که حاوی mg/L 250 کلرید باشند، وقتی مزۀ شوری آنها قابل تشخیص است که کاتیون غالب آن سدیم باشد؛ ولی اگر کاتیون های غالب آب کلسیم و منیزیم باشند، ممکن است مزه شوری حتی تا mg/L 1000کلراید نیز قابل تشخیص نباشد. استاندارد آب آشامیدنی ایران، حداکثر غلظت مطلوب کلراید را mg/L 200 و حداکثر مجاز آن را mg/L 600 تعیین کرده است.

روش های اندازه گیری کلراید آب

روش های تعیین غلظت کلراید در نمونه ها عبارتند از:

  • تیترسنجی به روش نقره سنجی،
  • تیترسنجی با مرکوریک نیترات،
  • پتانسیل سنجی، فری سیانید خودگردان،
  • تجزیۀ تزریقی جریانی و
  • الکتروفورز یونی مویینه ای.

تیترسنجی به روش نقره سنجی، مناسب برای استفاده در آب های نسبتاً شفاف که غلظت کلراید در آنها حدود  0.15 تا 10 میلیگرم بر لیتر سیانید است. در روش تیتراسیون با مرکوریک نیترات، یافتن نقطه پایانی نسبت به سایر روش ها ساده تر است. روش پتانسیل سنجی برای نمونه هایی که دارای رنگ یا کدورت هستند و شاخص رنگ نقطه پایانی برای دیده شدن سخت است مناسب می باشد.

روش پتانسیل سنجی می تواند بدون اقدام به پیش تصفیه برای نمونه های دارای یون فریک، کروم، فسفات، فرو و سایر یون های فلزات سنگین مورد استفاده قرار بگیرد. روش فری سیانید خودگردان  یک روش اتوماتیک است. روش تجزیۀ تزریقی جریانی یک تکنیک رنگ سنجی اتوماتیک است که برای آنالیز نمونه هایی که تعداد زیادی هستند، مورد استفاده قرار می گیرد. اما ترجیحاً توصیه می گردد کلراید آب را کروماتوگرافی گازی انجام شود.

غلظت کلراید ، در فاضلاب ها معمولا بیشتر از آب های سطحی است. زیرا سدیم کلراید یک مشکل عمومی است که در فرآيند های تصفیه زیستی که برای فاضلاب ها به کار برده می شود ، معمولا تصفیه نمی گردد. در سطح ساحل دریا ، غلظت کلراید ممکن است به میزان زیادی وجود داشته باشد به دلیل اینکه نشت نمک از سیستم های تصفیه آب به دریا ها زیاد اتفاق می افتد. همچنین فعالبت های صنعتی ممکن است غلظت کلراید آب را افزایش دهد. غلظت بالای کلراید ، باعث صدمه به لوله های فلزی و تجهیزات صنعتی می شود.

 

 

مقالات پیشنهادی

کیفیت آب آبیاری

کیفیت آب آبیاری : در بررسی کیفیت آب آبیاری وقتی به علت اثر نمک های خاص، میزان نفوذ آب به داخل خاک چنان کاهش یابد که آب کافی در اختیار گیاه قرار نگرفته و عملکرد محصول کاهش می یابد، مشکل نفوذپذیری که ناشی از کیفیت آب آبیاری است پیش می آید. مدیریت و طراحی مناسب سیستمهای […]

نیتروژن آلی در آب

نیتروژن آلی در آب (Organic nitrogen) از نظر شیمی تجزیه، نیتروژن آلی به نیتروژن مقید در مواد آلی با حالت اکسایش 3- گفته می شود؛ به طوری که بتوان آن را با روش کِلدال (Kjeldahl method) اندازه گیری کرد. در روش کِلدال، نیتروژن تمام ترکیبات آلی نیتروژن دار اندازه گیری نمی شود؛ بلکه نیتروژن مواد […]

ستون تبادل یونی آزمایشگاهی

ستون تبادل یونی آزمایشگاهی برای بدست آوردن معیار های طراحی برای حذف یون ها از فاضلاب های صنعتی اغلب نیاز به طراحی ستون تبادل یونی آزمایشگاهی  است که یک دستگاه از این مدل در شکل زیر نشان داده شده است. نکات طراحی ستون تبادل یونی آزمایشگاهی به مدت ۱۰ دقیقه و با دبی ۵۰ میلی لیتر […]

آزمایش آب آکواریوم

آزمایش آب آکواریوم کیفیت آب آکواریوم بر اساس نوع ماهی هایی که در داخل آن نگهداری می شود متفاوت است. مثلاً ماهی های سرد آبی و ماهی های گرم آبی به آب با کیفیت مختلف نیاز دارد. ماهی های آب شرین نمی توانند در آب شور به دلیل شوری بالا و سایر ویژگی های آن […]

TDS آب دیگ بخار

TDS آب دیگ بخار TDS آب دیگ بخار یکی از پارامترهای بسیار مهم در آب دیگ بخار است که باید مرتب آزمایش شود. آزمایش و اندازه گیری مقدار TDS به این خاطر انجام می شود که بتواند میزان غلظت آب دیگ مشخص شود. با مشخص شدن میزان TDS آب دیگ و غلظت آن می توان […]

استانداردهای آب آشامیدنی

استانداردهای آب آشامیدنی : استانداردهای آب آشامیدنی ، شامل دو دسته استاندارد میکروبی و فیزیکی ، شیمیایی آب می شوند. که استاندارد شماره ۱۰۱۱ سازمان ملی استاندارد مربوط به شرایط میکروبی آب از جمله وجود کلی فرم های آلاینده آب می باشد. و استاندارد شماره ۱۰۵۳ سازمان ملی استاندارد مربوط به شرایط شیمیایی و فیزیکی […]

کیفیت آب آشامیدنی

کیفیت آب آشامیدنی : هر بدنه آب شيرين داراي کیفیت آب آشامیدنی خاصي است که از ويژگيهاي فيزيكي- شيميايي است كه عمدتا ناشي ازشرايط آب و هوايي، وضعيت ژئومورفولوژيكي و ژئوشيميايي حوضه آبريز و لايه هاي آبدار زيرين آن است. بيش از 90درصد آبهاي سطحي كه به طور كامل از تاثير فعاليتهاي بشري مصون مانده اند، […]

آزمایشگاه تصفیه آب

آزمایشگاه تصفیه آب در آزمایشگاه تصفیه آب شرکت آبرام، آزمایش های سلامت آب خروجی از دستگاه تصفیه آب، آب شرب، آب چاه ، آب معدنی و … با تجهیزات روز دنیا انجام می گردد.   آزمایشگاه تصفیه آب در بخش میکروبی و شیمیایی قابلیت انجام آزمایش های سختی آب ، کلسیم ، منیزیم ، سدیم ، […]

آزمایشگاه تصفیه فاضلاب

آزمایشگاه تصفیه فاضلاب در آزمایشگاه تصفیه فاضلاب شرکت آبرام کلیه آنالیزهای مربوط به فاضلاب و پساب خروجی تصفیه خانه ها آزمایش می شود. در آزمایشگاه تصفیه فاضلاب برای پساب خروجی باید پارامترهای مشخص شده توسط محیط زیست آنالیز شود. برای اینکه پارامترهای خروجی تصفیه فاضلاب مشخص شود باید منبع پذیرنده خروجی فاضلاب تعیین شده باشد. […]

کیفیت آب آشامیدنی

کیفیت آب آشامیدنی : کیفیت آب آشامیدنی شامل بررسی پارامتر های شیمیایی، فیزیکی و میکروبیولوژیکی آب. کیفیت آب آشامیدنی شاخص تعیین کننده ای در سلامت مصرف کنندگان آب است. به همین منظور اندازه گیری کلیه کاتیون ها و آنیون های آب شامل پارامتر های زیر هر کدام با هدف خاصی انجام می شود. پارامتر های […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید