ترکیبات آلی نیتروژن دار

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 4 دقیقه

ترکیبات آلی نیتروژن دار

از نظر شیمی تجزیه، نیتروژن آلی به نیتروژن مقید در مواد آلی با حالت اکسایش 3- گفته می شود؛ به طوری که بتوان آن را با روش کِلدال اندازه گیری کرد. در روش کِلدال، نیتروژن تمام ترکیبات آلی نیتروژن دار اندازه گیری نمی شود؛ بلکه نیتروژن مواد آلی طبیعی همچون پروتئین ها، پپتیدها، نوکلوئیک اسیدها و اوره و نیز نیتروژن بسیاری از ترکیبات آلی سنتزی اندازه گیری می شود و این روش نمی تواند نیتروژن ترکیبات آلی همچون آزید، ترکیبات آزو، نیتریل، ترکیبات نیترو، ترکیبات نیتروزو و هیدرازین را اندازه گیری کند. در روش کِلدال، نیتروژن آمونیاکی که دارای حالت اکسایش 3- است نیز همراه با نیتروژن آلی اندازه گیری می شود؛ به طوری که کل نیتروژن کِلدال (TKN)، مجموع نیتروژن آلی و کل نیتروژن آمونیاکی است.

در روش کلدال، نمونه آب به کمک اسید و حرارت، هضم شده تا نیتروزن آلی آن به آمونیوم تبدیل شود. سپس نیتروژن آمونیاکی تولیدشده اندازه گیری می شود. در صورتی که فقط اندازه گیری نیتروژن آلی آب (بدون نیتروژن آمونیاکی) موردِ نظر باشد، باید قبل از هضم، نمونه را جوشانده تا تمام آمونیاک آن از محلول خارج شود. در ضمن، از تفریق مقادیر کل نیتروزن کِلدال و کل نیتروژن آمونیاکی نیز می توان نیتروزن آلی را برآورد کرد.

از روش های اکسایش نورشیمیایی نیز می توان به جای روش کلدال برای اندازه گیری نیتروژن آلی استفاده کرد. در این روش ها، نیتروژن آلی و نیتروژن آمونیاکی به نیترات اکسیده و سپس مقدار آن اندازه گیری می شود. البته قبل از اکسایش نورشیمیایی، باید مقادیر نیترات و نیتریت  زمینه موجود در نمونه را اندازه گیری کرد. اگر نمونه، قبل از آزمایش کِلدال یا نورشیمیایی از صافی عبور کند، آنگاه نیتروژن آلی محلول (به جای کل نیتروژن آلی) تعیین مقدار می شود.

غلظت های نیتروژن آلی آب های طبیعی از چند میکروگرم بر لیتر در آب بعضی از دریاچه های تمیز بیش از20 mg N/Lدر فاضلاب خام متغیر است. در استانداردهای آب آشامیدنی، معمولاً حد مجازی برای نیتروژن آلی تعیین نشده است، ولی بعضی از آنها (مثل استاندارد EU) حد مجازی برای کل نیتروژن کلدال مشخص کرده اند. در استاندارد EU، حداکثر مجاز نیتروژن کلدال mg N/L 1 مقرر شده است.

ترکیبات آلی نیتروژن دار به فرم های متفاوتی مانند آزاید ، آزین ، آزو ، هیدازون ،نیترات ، نیتریت ، نیترایل ، نیترو ، نیتروسو، اکسیمو، سمی – کربوزون در آب یافت می شود. نیتروژن  آلی برابر است با جمع نیتروژن آلی و نیتروژن آمونیاکی. عامل اصلی که در انتخاب یک روش ماکرو یا نیمه میکرو کجلدال تأثیر می گذارد ، تعیین نیتروژن آلی و غلظت آن است. روش ماکرو کجلدال برای نمونه های قابل استفاده است که در نمونه ها که حاوی غلظت کم یا زیاد نیتروژن آلی هستند، اما نسبتا حجم نمونه بزرگ برای غلظت های پایین مورد نیاز است.

برخی از ترکیبات آلی نیتروژن دار

در روش نیمه میکرو کجلدال ، که برای نمونه های حاوی غلظت بالای نیتروژن آلی است. حجم نمونه باید شامل مواد آلی به علاوه  نیتروژن آمونیاکی در محدوده 0.2 تا 2 میلی گرم باشد.  روش هضم نمونه (D)، یک روش میکرو با یک مرحله تجزیه و تحلیل خودکار قادر اندازه گیری نیتروژن آلی به میزان 0.1 میلی گرم در لیتر است هنگامی که نمونه های شاهد با دقت کنترل شوند.

همیشه قابل اطمینان ترین نتایج در نمونه های تازه بدست می آید. اگر یک آنالیز فوری نباشد، می توان نمونه هایی برای هضم کجلدال را با اسیدی که میزان پی اچ آن  1.5 تا 2.0 است با غلظت  اسید سولفوریک و در دمای 4 درجه سانتیگراد نگه داری کرد.

 

مزاحمت در اندازه گیری ترکیبات آلی نیتروژن دار

در طول هضم نمونه برای هضم کجلدال، اگر مقدار نیترات نمونه بیشتر از  10 میلی گرم در لیتر باشد ، می تواند بخشی از  آمونیاکی که از نیتروژن آلی قابل هضم تولید می شود را اکسید کند که درنتیجه باعث تولید N2O و ایجاد تداخل منفی در نتیاج می شود. هنگامی که مواد آلی کافی در حالت اکسیداسیون کم وجود دارد، نیترات را می توان به آمونیاک کاهش داد و منجر به مزاحمت مثبت شد.

شرایط که تحت تداخل های قابل توجهی رخ می دهد به خوبی تعریف نشده است و هیچ راه اثبات شده ای وجود ندارد تا مزاحمت را در ارتباط با روش های کجلدال که در اینجا شرح داده شد را از بین ببرد.

محتوای اسید و نمک که از واکنش هضم کجلدال تولید می شود  برای تولید دمای هضم در حدود 380 درجه سانتی گراد است. اگر نمونه دارای مقادیر بسیار بزرگی نمک یا مواد جامد معدنی باشد که در طول هضم ایجاد شده است، درجه حرارت بالا می تواند تا 400 درجه سانتیگراد افزایش یابد، که در آن نقطه از دست دادن نیتروژن خورشیدی آغاز می شود. برای جلوگیری بیش از حد دمای هضم، باید مقادیری H2SO4 اضافه کرد تا حفظ تعادل اسید و نمک انجام بگیرد. همه نمکها باعث افزایشدما افزایش به یک اندازه نمی شوند. اما اضافه کردن 1 میلی لیتر بر گرم H2SO4 نمک در نمونه  باعث نتایج معقولی می شود.

اضافه کردن اسید و ایجاد واکنش هضم در هر دو نمونه و شاهد اضافه شود. اسید بیش از حد ، دمای هضم را در زیر 380 درجه سانتیگراد پایین می آورد و موجب هضم و بازیابی ناتمام می شود. در صورت لزوم، قبل از نهایی شدن فرآیند مقدار سدیم هیدروکسید سدیم تیوسولفات را به نمونه اضافه کنید.

 

مقالات پیشنهادی

حد مجاز پارامترهای موجود در آب

حد مجاز پارامترهای موجود در آب : حد مجاز پارامترهای موجود در آب توسط استاندارد های شماره ۱۰۵۳ و ۱۰۱۱ مریوطه تعیین گردیده است. که استاندارد ۱۰۵۳ مربوط به پارامتر های شیمیایی آب و  استاندارد ۱۰۱۱ مربوط به پارامتر های میکروبی آب می باشد. کميت و کيفيت آب، يکي از پايه هاي اصلي توسعه پايدار […]

تعیین آب و رسوب در مواد نفتی

تعیین آب و رسوب در مواد نفتی : تعیین آب و رسوب در مواد نفتی بر اساس آزمايش تعيين درصد حجمي آب و رسوبات در نمونه هاي نفتي برگرفته از استاندارد ASTM D 96 می باشد که پارامتر هایی از جمله فلزات سنگین ، کاتیون و آنیون ها ، هیدروکربن ها ، دانه بندی و ویزگی […]

آزمایش اندازه گیری چگالی آب

آزمایش اندازه گیری چگالی آب آزمایش اندازه گیری چگالی آب با استفاده از چگالی متر دقیق ارتعاشی (لرزشی) جریان قابل اندازه گیری است که این قابلیت را دارد که چگالی نمونه های آب طبیعی را اندازه گیری کند. آزمایش اندازه گیری چگالی آب با گذراندن نمونه آب از یک تیوب ارتعاشی (لرزشی)  که دریک محیط با دمای […]

میزان مصرف آب در صنعت

میزان مصرف آب در صنعت : از آنجا كه میزان مصرف آب در صنعت متفاوت است و هر صنعت معمولا به چندين نوع آب با كيفيتهاي متفاوت نياز دارد، لذا باتوجه به شاخصها، ميتوان آبهاي مصرفي در صنايع را به طور كلي به 4دسته طبقه بندي كرد. اين تقسيم بندي با توجه بـه  کیفيـت آب […]

pH خاک

pH خاک pH خاک یکی از عوامل مهم در حاصلخیزی خاک و رشد گیاه محسوب می شود. در واقع پی اچ خاک بیانگر واکنش خاک می باشد. pH هفت به معنای خنثی بودن خاک از نظر شیمیایی بوده، اعداد پایین تر از 7 اسیدی بودن خاک (یعنی غلظت زیاد یون هیدروژن H+ بر روی کمپلکس های […]

کیفیت خاک کشاورزی

کیفیت خاک کشاورزی شاخصهاي مورد نظر تعیین کیفیت خاک کشاورزی شامل هدايت الكتريكي (EC)، فلزات سنگين و تخم انگل هاي نماتودي ميباشد. همچنين با توجه به اينكه استفاده از پساب و فاضلاب در آبياري، بـه دليـل دارا بـودن ذرات معلـق باعث گرفتگي خلل و فرج و كاهش نفوذپذيري خاك ميگردد، اندازه گيري نفوذپذيري خـاك نيـز بـه فواصـل […]

شاخص لانژلیه

شاخص لانژلیه : به منظور تعیین کیفیت آب از نظر پایداري، شاخصهاي مختلفی پیشنهاد شده اند که مهمترین آنها، شاخص لانژلیه ، رایزنر و پوکوریوس میباشند. بر اساس شاخص لانژلیه اگر مقدار شاخص منفی باشد، آب خورنده تلقی میشود و مقادیر مثبت مبین خاصیت رسوبگذاري بوده و چنانچه برابر صفر باشد پایدار محسوب میشود. فرمول […]

آزمایشگاه آب و فاضلاب

آزمایشگاه آب و فاضلاب : آزمایشگاه آب و فاضلاب تبریز ، تهران، کرج و تمامی شهر های ایران ملزم به سنجش پارامتری های میکروبی و شیمیایی آب و فاضلاب می باشند. پارامترهاي ميكروبي به ويژه عوامل مدفوعي آلاينده آب از مهمترين شاخصهاي مرتبط با بهداشت و سلامت آن محسوب ميگردند و مولد بيماريهاي متعددي ميباشند. […]

اندازه گیری نیترات

اندازه گیری نیترات آب : اندازه گیری نیترات آب ، نيترات از جمله عوامل آلاينده منابع آبهای زير زمينی محسوب می شوند که در سالهای اخير به لحاظ گسترش کشاورزی و فعاليتهای انسانی ميزان متوسط آنها در آب های زير زميني رو به افزايش مي باشد. انحلال رسوبات طبيعی حاوی نيترات در آب ، تجزيه گياهان ، […]

روش انجام آزمایش mpn

روش انجام آزمایش mpn   روش انجام آزمایش mpn  به صورت 15لوله ای شامل سه سری پنج تایی از محیط لاکتـوز بـراث 10 cc حـاوی لولـه دورهام می باشد. لازم به ذکر است که در لوله های سری اول محـیط کـشت بـا غلظـت دوبـل آن وارد شـد. سـپس 10 cc از نمونه آب به سری اول لوله […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید