هضم با اسید نیتریک

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

هضم با اسید نیتریک

هضم با اسید نیتریک یکی از روش های هضم نمونه های آب و خاک برای اندازه گیری فلزات سنگین توسط دستگاه جذب اتمی یا دستگاه ICP می باشد. همانطور که تغییرات زیادی در سطوح غلظت های فلزات توسط تکنیک های دستگاهی وجود دارد و همچنین نیاز به به دستیابی به غلظت ها دقیق فلزات سنگین ، روش های هضم اسیدی بمنظور تعیین دقیق آنالیت ها (دقت کمتر از ۱ میلی گرم بر لیتر)  و سایر روش ها برای اندازه گیری فلزات سنگین دارای غلظت بیشتر از ۱ میلی گرم بر لیتر مورد استفاده قرار می گیرد.

 

آماده سازی جهت عملیات هضم نمونه فلزات سنگین با اسید نیتریک

 

هضم با اسید نیتریک برای شعله جذب اتمی

ابتدا باید تجهیزات مورد نیاز برای آماده سازی جهت عملیات هضم نمونه فلزات سنگین با اسید نیتریک به لیست زیر تهیه شود.

  1. اجاق بشقابی
  2. ارلن ۱۲۵ میلی لیتری یا بشر ۱۵۰ میلی لیتری با اسید شسشتو داده شود وسپس توسط آب مقطر کر داده شود.
  3. بالن حجمی ۱۰۰ میلی لیتر
  4. شیشه ساعت ، شیار دار و بدون شیار
  5. ری ایجنت ها : نیتریک اسید ، HNO3 ، تغلیظ شده

دستورالعمل هضم با اسید نیتریک (غلظت های بالا)

مقدار مشخصی از نمونه (معمولا ۱۰۰ میلی لیتر) را به اندازه کافی به هم بزنید. بر اساس بخش 3030D  کتاب استاندارد متد برای آنالیز آب و فاضلاب ، نمونه اسید را در غلظت های مورد نظر در ارلن با بشر ریخته شود. در زیر هود ، مقدار ۵ میلی لیتر اسید نیتریک اضاف شود به نمونه. اگر بشر استفاده شود با استفاده از شیش ساعت شیار دار میزان تماس به حداقل برسد. از بویلینگ چیپس ، خرمهره شیشه‌ای می توان بعنوان کمک جوش کننده استفاده کرد و میران پاشیدن را وقتی که در حال اندازه گیری غلظت های بالای ۱۰ میلی گرم بر لیتر هستیم را به حداقل رساند.

جوشیدن باید به صورت کم کم و تدریجی بوده و همراه با تبخیر روی سطح اجاق بشقابی باشد تا کمترین میزان(حدود ۱۰ تا ۲۰ میلی لیتر) قبل از  رطوبت اتفاق بیفتد. گرما دادن و اضافه کردن اسید نیتریک با هم الزاما باید انجام شود تا زمانیکه هضم به پایان برسد. در طول فرآيند هضم نمونه ، نباید اجازه داد نمونه خشک شود.

دیواره ها ارلن یا بشر و ساعت شیشه ای آب مقطر بدون فلز شستشو داده شود سپس نمونه از فیلتر عبور داده شود. سپس محلول از فیلتر عبور داده شده را به بالن حجمی ۱۰۰ میلی لیتری اضافه کنید.

دستورالعمل هضم با اسید نیتریک (غلظت های پایین)

دستورالعمل هضم با اسید نیتریک برای غلظت های پایین تر از 1 میلیگرم بر لیتر و برای دستگاه ICP  و ICP-MS کاربرد دارد. لوازم و تجهیرات مورد نیاز برای هضم با اسید نیتریک برای غلظت های پایین تر از 1 میلیگرم بر لیتر به شرح زیر می باشد.

  • هیتر دارای آنالوگ دما سنج و خشک

    هیتر برای هضم اسیدی نمونه برای اندازه گیری غلظت های پایین
  • محفظه های پلیپروپلین که گرد بوده و دارای محفظه برای نگه داری می باشد. به صورت استوانه ای ابعاد ۱۷در۱۰۰ میلی متر، اسید شویی شود و با آب مقطر بدون فلزات سنگین کر داده شود.
  • پیپت
  • پوآر
  • سانتیفیوز
  • ری ایجنت : اسید نیتریک ، HNO3، تغلیظ شده با آب مقطر دو بار تقطیر

محفظه های پلیپروپلین و در هایشان را در اسید نیتریک 2N به مدت حداقل 2 شبانه روز  خیس بخورد. سه بار با آب مقطر بدون فلز سه بار کر داده شود و به صورت خشک در اسید نیتریک در دمای کم به مدت یک شبانه روز خیس شود. پیپت های ۱۰ میلی لیتری ضد اسید به خوبی کر داده شود. پیپت 10 میلی لیتر نمونه به خوبی مخلوط شده و از اسید محافظت شده را به یک لوله سوراخ شده و تمیز منتقل شود و  برچسب محفظه های پلیپروپلین با یک ماکروپیت به آن چسبانده شود. با کمترین مقدار تغییر (کمتر از نیم میلی لیتر) ، مقدار مناسبی از آنالیت برای مستحکم سازی ماتریس نمونه. 

با یک پیپت مقدار نیم میلی لیتر اسید نیتریک غلیظ شده به تمامی نمونه ها اضافه شود. بلنک ها ، استاندارد ها و نمونه های کنترل. لوله ها  را بر روی هیتر قرار داده و در زیر هود در دمای ۱۰۵ درجه سانتیگراد باشد. با پارچه در تمامی لوله ها را پوشانده تا بخار های اسید بتواند به خروج راهی بیابند. لول ها را سرد و گرم نکنید.

مقالات پیشنهادی

روی در خاک

روی در خاک کمبود روی در خاک های زراعی دنیا بخصوص در خاک های آهکی عمومیت دارد. نتایج آزمایشات خاک های زراعی در ایران و همچنین گیاهان نشان دهنده آن است که کمبود روی در این خاک ها و گیاهان به دلایل متعددی بالاست. برای پی بردن به میزان روی در خاک باید نمونه خاک […]

نیتروژن آلی در آب

نیتروژن آلی در آب (Organic nitrogen) از نظر شیمی تجزیه، نیتروژن آلی به نیتروژن مقید در مواد آلی با حالت اکسایش 3- گفته می شود؛ به طوری که بتوان آن را با روش کِلدال (Kjeldahl method) اندازه گیری کرد. در روش کِلدال، نیتروژن تمام ترکیبات آلی نیتروژن دار اندازه گیری نمی شود؛ بلکه نیتروژن مواد […]

میکروب شناسی آب

میکروب شناسی آب میکروب شناسی آب به بیان روش هایی برای انجام آزمایش های میکروبی آب می پردازد که بمنظور جستجو و شمارش باکتری های آلاینده آب و پساب پرداخته و میزان آلایندگی آب را مشخص می کند. آزمایش های میکروب شناسی آب به تکنیک ها و روش هایی برای شمارش و شناسایی میکروارگانیزم های شاخص(بیماری […]

ترکیبات آلی فرار

ترکیبات آلی فرار حدود ۲۰ درصد منایع آب زیز زمینی توسط ترکیبات آلی فرار مصنوعی (Volatile Organic Chemicals) آلوده شده اند که سلامت جامعه را تهدید می کند. زیرا که ۸۰ درصد منایع توزیع آب از طریق منایع آب زیر زمینی تامین می گردد و در مناطق روستایی ۹۵ درصد از آب های زیر زمینی […]

کیفیت پساب تصفیه خانه فاضلاب

کیفیت پساب تصفیه خانه فاضلاب به منظور اطمينان از كاركرد مناسب و مداوم کیفیت پساب تصفیه خانه فاضلاب ، لازم است كه اندازه گيري هايي به طور پيوسته يا تناوبي از آن به عمل آيد. برخي از اندازه گيري ها، جهت كنترل عمليات و برخي ديگر جهت اطمينان از كاركرد مناسب سامانه و کیفیت پساب تصفیه […]

جذبایی فرابنفش و فلئورسانس

جذبایی فرابنفش و فلئورسانس برخی از ترکیبات آلی آب و فاضلاب، همچون لیگنین، تانن، مواد گیاخاکی و ترکیبات آروماتیک، پرتو فرابنفش (UV) را جذب می­ کنند. در نتیجه، اندازه گیری میزان جذبایی UV هر نمونه آب، می­ تواند شاخصی برای تعیین میزان حضور مواد آلی طبیعی و ترکیبات آروماتیک در آن باشد. در این آزمایش، […]

استاندارد کدورت آب

استاندارد کدورت آب مقدار استاندارد کدورت آب آشامیدنی بر اساس استاندارد شماره ۱۰۵۳ سازمان ملی استاندارد مقدار ۵ بر حسب NTU می باشد. استاندارد کدورت آب خروجی تصفیه خانه های فاضلاب برای منبع پذیره آب های سطحی و چاه کشاورزی مقدار ۵۰  بر حسب NTU  می باشد. شفافیت آب در تولید محصولاتی که برای مصرف انسان استفاده […]

آب استخر پرورش ماهي

استخر پرورش ماهي: کیفیت آب استخر پرورش ماهی با توجع به اجرای آزمایش های میکروبی ، شیمیایی و فلزات سنگین ، تعیین می گردد. با توجه به اینکه استخر پرورش ماهی نیاز به پایش همیشگی غلظت اکسیژن و پی اچ آب و سایر پارامتر ها دارد لذا در این قسمت پارامتر های لازم برای اندازه […]

شمارش بشقابي باكتري هاي هتروتروف

شمارش بشقابی باكتري هاي هتروتروف شمارش بشقابي باكتري هاي هتروتروف که پیش از این بعنوان شمارش بشقابي باكتريهاي استاندارد شناخته مي شد، روشي است كه توسط آن تعداد باكتري هاي هتروتروف زنده در آب اندازه گيري شده و نيز تغييرات كيفي به هنگام تصفيه و توزيع آب و يا كيفيت آب استخر هاي شنا و خروجی تصفیه […]

روش‌های اندازه‌گیری یون کلراید در آب

روش‌های اندازه‌گیری یون کلراید در آب یون کلراید یون کلراید یکی از رایج‌ترین آنیون‌های موجود در منابع آبی است که در ترکیب با انواع کاتیون‌ها مانند سدیم، منیزیم و کلسیم انواع مختلفی از نمک‌ها را تولید می‌کند. طعم شوری ناشی از وجود یون کلراید، متفاوت و وابسته به آنالیز شیمیایی آب است. به عنوان نمونه، […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید