تهران، حکیمیه، دانشگاه شهید بهشتی، پردیس شهید عباسپور، ساختمان دکتر حسابی، پارک علم و فناوری، شرکت دانش بنیان آبرام تلفن : 09127628430 - 73932113(021)

فلزات سنگین

فلزات سنگین :

اندازه گیری فلزات سنگین شامل پارامتر های آهن ، منگنز ، سرب ، روی ، کروم ، بور  و … می باشد. در بخش آنالیز فلزات تمامی این پارامتر های قابل اندازه گیری است.فلزات از طریق هوا، آب و خاک آلوده و همین طور مواد غذایی آلوده وارد بدن انسان می شود. بدن انسان تنها مقدار کمی از این فلزات را دفع می کند و بقیه در بدن انباشته می شود. انباشته شدن فلزات در بدن انسان به مرور زمان موجب بیماری های بسیاری از جمله بیماری کبد، کلیه، انواع سرطان ها و غیره می شود. البته نوع بیماری بستگی به نوع فلز انباشتی در بدن، نوع و میزان تماس، سن فرد و وضعیت سلامت شخص دارد.

دستگاه جذب اتمی جهت اندازه گیری فلزات در نمونه های آب و پساب

 آزمایش فلزات سنگین

فلزات از جمله کادمیوم و سرب زوال ناپذیرند و بیشتر این فلزات برای حیات بیولوژیکی خاصیت سمی بالایی دارند. یکی از مسائل اساسی در ارتباط با فلزات سنگین عدم متابولیزه شدن آنها در بدن می باشد. در واقع فلزات پس از ورود به بدن، دیگر از بدن دفع نمی شود. فلزات ورودی به بدن در بافت هایی مثل چربی، عضلات، استخوانها و مفاصل رسوب کرده و انباشته می گردند. همین امر انباشتگی فلزات در بدن موجب بروز بیماریها و عوارض متعددی ازجمله اختلالات عصبی و انواع سرطان ها می شود. از طرفی خاصیت تجمیع پذیری فلزات سنگین در گیاهان و ورود آنها به زنجیره غذایی خطرات ناشی از آنها را دو چندان می کند.

فعالیت هایی مانند حفر معدن و ساختمان سازی مقادیری بالایی از فلزات سنگین را وارد آبهای زیرزمینی می کنند. یا ممکن است به دلیل بالا بودن میزان قلیائیت آب مصرفی به تدریج در لوله ها خوردگی ایجاد شود. با خورده شدن لوله ها، میزان سرب و مس آب بالا رفته  به درون آب منازل نشت پیدا کند. با توجه به استفاده از آبهای زیرزمینی برای مصارف شرب و همچنین جنس لوله های انقال آب و سایر موارد دخیل دیگر آزمایش فلزات سنگین ضروری می باشد.

جهت مطالعه روش اندازه گیری فلزات سنگین روی لینک کلیک کنید. قبل از تزریق نمونه ها به دستگاه جذب اتمی بایستی نمونه ها را آماده سازی کرد. برا اطلاع از روش های آماده سازی نمونه کلیک کنید.

منبع فلزات سنگین

  • زهاب اسیدی معدن (AMD) که در اثر فعالیتهای معدنکاری ایجاد می گردد.
  • صنعت آبکاری
  • تولید انرژی با سوخت های زغالی
  • فعالیت های هسته ای همراه با معدنکاری اورانیوم و فراوری آن و تولید باطله
  • از سایر صنایع که این نوع آلودگی را ایجاد می نمایند میتوان به کود شیمیایی، دباغی، باطری سازی، کاغذ سازی، ساخت حشره کشها و … اشاره کرد.

بیماری های ناشی از فلزات سنگین

منظور از آنالیز فلزات بیشتر سرب، جیوه و کادمیوم بوده است (به دلیل چگالی بیشتر آن­ها نسبت به آهن). همان طور که گفته شد فلزات  تجزیه نمی شوند و به تدریج در بدن تجمیع می یابند. این فلزات در بافت های چربی، عضلات، استخوان ها، و مفاصل انسان رسوب نموده و انباشته می شود. در اینجا به بیماری هایی که براثر انباشته شدن انواع فلزات در بدن انسان ایجاد می شود اشاره می کنیم.

  • آرسنیک: ضعف عمومی در عضلات، کاهش اشتها، تهوع، التهاب غشاهای مخاظی چشم، بینی و حنجره و همچنین ضایعات پوستی، مشکلات باروری، اختلالات روانی و عصبی و بیماری های قلبی و سرطان پوست.
  • کادمیم :خطر مبتلا به سرطان ریه، بروز ناراحتی هایی همچون خستگی، برونشیت، تخریب کلیه، افزایش فشار خون و تصلب شرایین، اسهال، شکستگی استخوان، ناباروری، آسیب به سیستم های عصبی مرکزی، آسیب به سیستم ایمنی، ناهنجاری های روانی و آسیب احتمالی به DNA و سرطلان.
  • جیوه : اتوماتیت (التهاب دهان)، تهوع، سندروم نفروتیک، لرزش، اسهال، تب و استفراغ.
  • سرب :آسیب های جدی مغزی مثل عقب ماندگی ذهنی، اختلالات رفتاری، مشکلات حافظه و تغییرات خلقی، اختلال در نمو عصبی کودکان، اختلال بیوسنتز هموگلوبین و کم خونی، سقط جنین و نارسایی نوزاد و افزاریش فشار خون در بزرگسالان.
  • روی:مسمومیت، تب، تهوع، استفراغ و اسهال.

* فلزاتی مانند سرب و روی در آب باعث خوردگی تأسیسات آبرسانی می شوند که خوردگی خود عامل بعضی بیماریها است.

  • کروم : فیبروز ریه، سرطان ریه، خونریزی دستگاه گوارش، خون کافت و نارسایی حاد کلیه.

 

برچسب ها : , , , , , , , ,

به اشتراک بگذارید :
whatsapp