پایش کیفیت منابع آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 2 دقیقه

پایش کیفیت منابع آب

با توجه به پيچيدگي فاكتورهاي پایش کیفیت منابع آب و گستردگي شاخص هايي كه براي توصيف كيفيت آب استفاده مي شود،تمامی شاخص های تعیین کننده کیفیت آب باید بررسی شود.به علاوه،با افزايش تقاضا براي مصرف آب و بهبود روش هاي اندازه گيري و تفسير نتایج آزمایش های آب و خاک تغییر کرده است و روش های جدیدی همواره مورد بررسی قرار می گیرد. در واقع پایش کیفیت منابع آب عبارتست از ويژگي هاي فيزيكي، شيميايي و بيولوژيكي كه معمولا در ارتباط با مناسب بودن يك بدنه آبي براي يك كاربري خاص ارايه مي شود. 

 

پایش کیفیت منابع آب

معمولا كاهش كيفيت (آلودگي) يك بدنه آبي در دو مرحله اتفاق مي افتد.

در مرحله اول، تغييرات كيفي آب فراتر از محدوده طبيعي بوده و نشانه هايي از دخالت انسان را دارد، ولي كاهش كيفيت در حدي نيست كه تهديدي براي حيات گياهي و جانوري محسوب گردد و يا محدوديتي براي كاربريهاي آب ايجاد نمايد. اين گونه تغييرات محدود در كيفيت آب فقط با اندازه گيري هاي مستمر شيميايي و در يك بازه زماني طولاني قابل شناسائي است. براي مثال مي توان به افزايش غلظت يون كلر از 2 ميليگرم در ليتر در سال 1960به 6ميليگرم در ليتر در سال 1990در درياچه ژنو اشاره نمود.

 

در مرحله بعدي، كاهش كيفيت آب مي تواند در حدي باشد كه بعضي از كاربري هاي آب را محدود نمايد. در اين مرحله، وقتي كه غلظتهاي شاخصهاي كيفي شيميايي از حداكثر غلظت هاي قابل قبول فراتر برود، و يا آنكه زيست بوم و حيات گياهي و جانوري به طور محسوسي تغيير كند.

پایش کیفیت منابع آب فعاليت متمركزي است كه براي ارزيابي ويژگي هاي فيزيكي- شيميايي و بيولوژيكي آب در ارتباط با بهداشت انساني، شرايط اكولوژيكي و كاربري آب انجام مي شود. فرايند برنامه ريزي شده نمونه برداري، اندازه گيري و ثبت يا علامت دهي ويژگي هاي مختلف آب اغلب با هدف ارزيابي تناسب و تطابق با هدف يا اهداف تعريف شده است. در رابطه با مفهوم پايش كيفيت آب بايد به اين نكته مهم اشاره نمود كه مفهوم پايش كيفيت آب و ارزيابي كيفيت آب ، متفاوت است.

شاخص های کیفیت آب برای پایش کیفیت منابع آب

ارزيابي كيفيت آب، به كليت فرآيند ارزيابي ويژگيهاي فيزيكي- شيميايي وبيولوژيكي آب در ارتباط با بهداشت انساني، شرايط اكولوژيكي و كاربري آب اطلاق ميشود، در حاليكه پايش كيفيت آب به صورت فرآيند عملي جمع آوري اطلاعات در مكان هاي خاص و در فواصل زماني معين تعريف ميشود. درواقع پايش كيفي آب بخشي از فرايند ارزيابي كيفي آب محسوب مي گردد. در يك برنامه پايش كيفيت آب، داده هاي مختلف كيفي آب جمع آوري و تفسير مي گردند. تفسير مناسب داده هاي جمع آوري شده، به نوبه خود، نياز به اطلاعات بيشتري از قبيل هيدرولوژي، شرايط آب و هوايي، كاربري زمينهاي اطراف و نوع بستر بدنه آب دارد.

ساختار کلی برنامه های پایش کیفیت منابع آب

پايش كيفيت آب، يك سيستم حياتي پشتيبان براي تصميم گيري در برنامه هاي مديريت آب به حساب مي آيد.

اطلاعاتي كه از برنامه پايش كيفي آب بهدست ميآيد، ميتواند كمك مهمي براي مديران در فرآيند تصميم گيري آنها محسوب گردد. 

 

 

 

مقالات پیشنهادی

آرسنیک آب آشامیدنی

آرسنیک آب آشامیدنی میلیونها نفر از مردم سرتاسر دنیا در معرض آلودگی آرسنیک آب آشامیدنی هستند که به طور طبیعی در آبهای زیرزمینی وجود دارد و به عنوان یک ماده سرطانزا شناخته شده است. مواجهه با آرسنیک میتواند منجر به یکسری از بیماریها مانند: دیابت، بیماریهای کبدی، بیماریهای قلبی و عروقی، پوستی و سرطان شود.  […]

تفاوت کلیفرم گوارشی و کلیفرم کلی

تفاوت کلیفرم گوارشی و کلیفرم کلی برای شناخت تفاوت کلیفرم گوارشی و کلیفرم کلی ابتدا لازم است تا با مفاهیم آنها آشنا شویم. کلیفرم ها باکتری هایی هستند که همیشه در دستگاه گوارش حیوانات از جمله انسان وجود دارند و در پسماندهای آنها یافت می شوند. آن ها همچنین در مواد گیاهی و خاک یافت […]

حد مجاز پارامترهای موجود در آب

حد مجاز پارامترهای موجود در آب : حد مجاز پارامترهای موجود در آب توسط استاندارد های شماره ۱۰۵۳ و ۱۰۱۱ مریوطه تعیین گردیده است. که استاندارد ۱۰۵۳ مربوط به پارامتر های شیمیایی آب و  استاندارد ۱۰۱۱ مربوط به پارامتر های میکروبی آب می باشد. کميت و کيفيت آب، يکي از پايه هاي اصلي توسعه پايدار […]

شاخص کیفیت آب

شاخص کیفیت آب شاخص کیفیت آب ، ادیسی براي توسعه مقايسه سیستم های كيفيت آب در بخش هاي مختلف يك منطقه ، ایالت یا کشور بوده و معمولا داراي 100 درجه كيفيت آب است.به طور عمده بر مبناي محاسبات آمایر براي محاسبه ارزش واحدي شاخص های کیفی آب بمنظور بيان وضعیت کلی کیفیت آب از […]

بیماریهای آب آلوده

بیماریهای آب آلوده : پروتوزوآها، ويروسها و باكتريها ناقل بیماریهای آب آلوده  هستند.سه گروه متفاوت از ميكروارگانيسمها هستند كه مي توانند از طريق آب آشاميدني منتقل شوند.اين  ميكروارگانيسمها از راه مدفوعي آلودگي فاضلاب يا زائدات حيواني وارد آب ميشوند. در جدول زیر مقادر راهنماي سازمان بهداشت جهاني براي كيفيت ميكروبي آب آشاميدني، بر گرفته و […]

کیفیت آب کشاورزی

کیفیت آب کشاورزی : کیفیت آب کشاورزی بسیار در رشد گیاه و درخت تاثیر گذار است. به همین دلیل باید با انجام آزمون های تجزیه شیمیایی ، نمونه آب آنالیز شده و نتیجه آزمایشات با مقادیر استاندارد مقایسه و از استاندارد بودن کیفیت آب اطمینان حاصل شود. آب ، مهمترین منابع آب شرب شهرها، روستاها […]

انگل های تک یاخته ای در آب

انگل های تک یاخته ای در آب انگل های تک یاخته ای پاتوژن های مهم هستند که توسط آب منتقل می شوند و ممکن است بطور بالقوه انسان را با مصرف آب آشامیدنی آلوده تحت تأثیر قرار دهند (جدول 1).   جدول 1- بیماری های منتقله توسط آب با پروتوزوآها   ژیاردیا ژیاردیا، انگل تک […]

پتاسیم خاک

پتاسیم خاک پتاسیم جزء عناصر غذایی پر مصرف موجود در خاک و جزء عناصر مورد نیاز خاک محسوب می شود. مقدار پتاسیم موجود در پوستۀ زمین، حدود 1.9 الی 2.3 درصد می باشد و مقدار پتاسیم کل در خاک های زراعی بین 0.5 الی 2.5 درصد است. این مقدار در مقایسه با دیگر عناصر پرنیاز […]

خدمات آزمایشگاهی آب

خدمات آزمایشگاهی آب خدمات آزمایشگاهی آب شامل خدمات آنالیز میکروبی ، شیمیایی و فیزیکی و آنالیز فلزات سنگین نمونه های آب آشامیدنی یا آب چاه ، چشمه ، رودخانه و سایر نمونه های آب می باشد. خدمات آزمایشگاهی آب مورد نیاز تمامی مردم که به صورت خاصی نیاز به آنالیز آب در منطقه ای دارند […]

کیفیت خاک کشاورزی

کیفیت خاک کشاورزی شاخصهاي مورد نظر تعیین کیفیت خاک کشاورزی شامل هدايت الكتريكي (EC)، فلزات سنگين و تخم انگل هاي نماتودي ميباشد. همچنين با توجه به اينكه استفاده از پساب و فاضلاب در آبياري، بـه دليـل دارا بـودن ذرات معلـق باعث گرفتگي خلل و فرج و كاهش نفوذپذيري خاك ميگردد، اندازه گيري نفوذپذيري خـاك نيـز بـه فواصـل […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید