تهران، حکیمیه، دانشگاه شهید بهشتی، پردیس شهید عباسپور، ساختمان دکتر حسابی، پارک علم و فناوری، شرکت دانش بنیان آبرام تلفن : 09127628430 - 73932113(021)

آزمایشگاه کشاورزی

آزمایشگاه کشاورزی

در آزمایشگاه کشاورزی شرکت آب راهبر محاسب آزمایش آب و خاک بر روی نمونه های آب و خاک انجام می شود. آزمایش خاک و آب کشاورزی به دلیل اینکه بستر اصلی برای تولیدات کشاورزی و مواد غذایی است مهم تلقی می شود. آزمایش آب و خاک اطلاعات جامعی در مورد خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آب و خاک ارائه می دهد. برای رسیدن به کشاورزی پایدار انجام آزمایش خاک ضروری می باشد چراکه با انجام آزمایش است که میزان مواد غذایی، حاصلخیزی و کمبودهای خاک مشخص می شود. بعلاوه تولید بهیه محصولات کشاورزی بستگی به حاصلخیزی خاک، انتخاب کشت مناسب و مصرف معادل انواع کود دارد.

انجام آزمایش خاک کشاورزی تاثیر زیادی در کیفیت مواد غذایی به عمل شده دارد. 

از دلایل مهم آزمایش آب و خاک کشاورزی مشخص شدن مقدار مواد غذایی مورد نیاز گیاه در هر کدام است. بعد از انجام آزمایش و مشخص شدن کیفیت هر کدام، می توان کمبودها را مشخص کرده و براساس آن کود مورد نیاز گیاه را استفاده کرد. این کار موجب حفظ محیط زیست از آلودگی ها، کاهش هزینه های اضافی و افزایش عملکرد محصول می شود. اگر نمونه برداری به درستی انجام شود یعنی نمونه گرفته شده نماینده کل باشد می توان کمبودهای غذایی خاک را جبران کرد. با انجام دادن این کارها می توان زمین را برای کشت محصولی پر بار آماده نمود.

آزمایشگاه خاک کشاورزی

در آزمایشگاه خاک کشاورزی آزمایش های فیزیکی، شیمیایی و فلزات سنگین بر روی نمونه های خاک انجام می شود. این آزمایش ها به منظور تعیین مواد محلول و کیفیت خاک کشاورزی برای کشت های مختلف انجام می شود. چرا که کیفیت خاک عامل مهمی در رشد و نمو گیاه محسوب می شود. در آزمایشگاه خاک کشاورزی برای تعیین کیفیت خاک  الزاما باید یکسری از پارامترهای فیزیکی، شیمیایی و فلزات سنگین باید آنالیز شود. این پارامترها عبارتند از: مثل pH، EC، فسفر کل، پتاسیم، نیتروژن کل، کربن آلی، آهن، روی، مس، منگنز، بور، بافت خاک و … آنالیز می شود. هر یک از پارامترهای ذکر شده تأثیر خاصی در رشد گیاه داشته و تفسیر خاصی را می طلبد. آزمایش هر یک از پارامترهای خاک با استفاده از دستگاه های مختلف و با روش های مختلفی آنالیز می شود.

آزمایش خاک کشاورزی در صورت امکان بهتر است هر ساله توسط یک آزمایشگاه معتمد انجام شود.  بهترین زمان آزمایش خاک فصل پاییز (قبل از کاشت گیاه) و اوایل بهار (قبل از شروع رشد گیاه) می باشد. در این صورت کشاورز زمان کافی برای تهیه کودهای مورد نیاز زمین و گیاه و همین طور کودپاشی را دارد. برای هر 10 هکتار زمین کشاورزی به شرطی که جنس خاک، نوع زراعت قبلی و نوع کود استفاده شده یکنواخت باشد یک نمونه خاک کافی می باشد. آزمایش خاک از مصرف بی رویه و متقابلاً کم مصرف شدن کود در زمین های کشاورزی جلوگیری می کند.

آزمایشگاه کشاورزی

آزمایشگاه آب کشاورزی

برای کیفیت سنجی آب کشاورزی در آزمایشگاه آب کشاورزی پارامترهای فیزیکی، شیمیایی، میکروبی و فلزات سنگین آنالیز می شود. آب بی کیفیت برای کشاورزی یک عامل محدود کننده محسوب می شود. تأمین آب با کیفیت مناسب تأثیر بسیار مهمی در نوع محصول کشت شده و همین طور در کیفیت آن دارد. آب بی کیفیت علاوه بر مشکلاتی روی زراعت و محصول دارد کیفیت خاک را نیز تغییر می دهد. در ایران استاندارد مشخصی که بتوان از طریق آن به تعیین مشخصات آب مناسب کشاورزی پرداخت وجود ندارد. زیرا کیفیت آب کشاورزی به نوع گیاهی که کشت می شود و همین طور کیفیت خاک بستگی دارد. بعضی از گیاهان مقاومت بیشتری به شوری دارند برای آبیاری این گیاهان از آب با EC بالا میتوان استفاده کرد. بعضی از گیاهان هم مقاومتشان نسبت به شوری کم است، برای آبیاری آنها باید از آب با کیفیت استفاده کرد.

در آزمایشگاه آب کشاورزی پارامترهای خیلی مهم آب کشاورزی که آنالیز می شود عبارتند از: شوری و EC. آزمایش شوری و EC در آب کشاورزی به این دلیل مهم می باشد که تأثیر مستقیمی در بهره وری کشاورزی دارد. تحمل گیاهان نسبت به شوری را می توان در چهار دسته حساس، نسبتاً حساس، نسبناً مقاوم و مقاوم تقسیم کرد. در حساسیت گیاهان به شوری علاوه بر کل شوری، غلطت تک تک یون ها نیز مهم است. دلیل این امر آن است حساسیت گیاهان و به خصوص برگهای آنها به هر یک از یون ها متفاوت است. مثلا برگهای بعضی از گیاهان به یون های سدیم و کلر بسیار حساس هستند که باید در نظر گرفته شود.

علاوه بر پارامترهای ذکر شده آزمایش دقیق یک سری پارامترهای دیگر نیز در آزمایشگاه آب کشاورزی ضروری می باشد. از جمله این پارامترها می توان به یون سدیم، کلسیم، کلراید، TDS، pH، بور و … اشاره کرد. با افزایش یون سدیم در آب آبیاری کشاورزی باعث می شود که نفوذپذیری خاک کاهش پیدا کند. کاهش نفوذپذیری خاک موجب پایین آمدن کیفیت خاک کشاورزی و حاصلخیزی آن می شود. در حالی با افزایش میزان شوری آب آبیاری میزان نفوذپذیری خاک افزایش پیدا می کند. وجود غلظت بالای سدیم در آب آبیاری باعث بروز سمیت در گیاه نیز می شود. بقیه پارامترها نیز تأثیرات متفاوتی روی گیاهان و همین طور کیفیت خاک دارد که ضرورت آزمایش را مشخص می کند.

دسترسی به آب و خاک مناسب برای کشاورزی یکی از عوامل مهم در به حداکثر رساندن راندمان تولید است. کشاورزان برای تعیین کیفیت آب و خاک کشاورزی باید نمونه را برای آزمایش به یک آزمایشگاه کشاورزی ارسال کنند. نمونه ای که کشاورز به آزمایشگاه ارسال می کند باید نماینده کل تمامی خاک مزرعه باشد. در واقع نمونه برداری یک امر بسیار حساس از مراحل تعیین کیفیت آب و خاک مزارع و باغات است. در آزمایشگاه آب و خاک کشاورزی شرکت آب راهبر محاسب کلیه پارامترهای مربوط به آب و خاک کشاورزی را آزمایش می کند.

 

 

5/5 - (2 امتیاز)

برچسب ها : , , , , , , ,

به اشتراک بگذارید :
whatsapp